4 τρόποι με τους οποίους ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει γρήγορα τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ακόμα και μια νύχτα καλύτερου ύπνου μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας.
 
Κύρια σημεία
       
  • Ο ύπνος έχει γνωστές θετικές συσχετίσεις με τη μακροπρόθεσμη υγεία, αλλά φαίνεται επίσης ότι ενισχύει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Ο ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση, ειδικά όταν πρόκειται για συναισθήματα αρνητικότητας.
  • Η έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση μνήμης και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης εστίασης.
  • Ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των δημιουργικών μας ικανοτήτων, αυξάνοντας τη διορατικότητα στην επίλυση προβλημάτων.
 
Τα τελευταία χρόνια, βιβλία και άρθρα έχουν δώσει όλο και περισσότερη προσοχή στον βασικό ρόλο του ύπνου στη διατήρηση της καλής υγείας. Μακροπρόθεσμα, ο καλύτερος ύπνος μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι στον κίνδυνο για τα πάντα, από καρδιακά προβλήματα έως κατάθλιψη, μεχρι και το Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, οι ερευνητές έχουν επίσης δείξει ότι ο ύπνος φαίνεται να μας προσφέρει πολλά οφέλη και σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Ακολουθούν 4 τρόποι με τους οποίους έστω και λίγο περισσότερος καλός ύπνος φαίνεται να υποστηρίζει μια πιο υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
 
1. Πιο ήρεμα συναισθήματα

Πολλές συναρπαστικές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει ότι ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο στη βελτίωση της συναισθηματικής ρύθμισης. Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική μας κατάσταση αρνητικά. Σε μια μελέτη του 2020, οι συμμετέχοντες δόθηκαν εικόνες μετά από 5 νύχτες περιορισμένου ύπνου ή 5 νύχτες καλού ύπνου. Σε σύγκριση με όταν είχαν κοιμηθεί καλά, οι άνθρωποι που είχαν έλλειψη ύπνου θεωρούσαν τις θετικές και ουδέτερες εικόνες ως πιο αρνητικές. Στις σαρώσεις απεικόνισης εγκεφάλου, η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με αλλαγές στην αμυγδαλή, έναν βασικό κόμβο του εγκεφάλου στη επεξεργασία συναισθημάτων. Συγκεκριμένα, μερικές από αυτές τις αλλαγές μπορούν να εντοπισθούν μετά από μόλις μια νύχτα περιορισμένου ή κακού ύπνου.
 
2. Βελτιωμένη εστίαση

Η προσπάθεια να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε οποιαδήποτε εργασία μετά από στέρηση ύπνου μπορεί να είναι μια έντονη πρόκληση. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του ύπνου και της ικανότητας διατήρησης προσοχής στη λεπτομέρεια, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη διαρκή προσοχή, μια επίδραση που αντιστρέφεται μετά τον ύπνο. Είναι σημαντικό ότι αυτή η αδυναμία διατήρησης της εστίασης μπορεί επίσης να μας δυσκολέψει να ανταποκριθούμε στις αλλαγές στο περιβάλλον μας. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει αρνητικά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, από χειρότερες επιδόσεις στην εργασία έως υψηλότερο κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα.
 
 
3. Καλύτερη μνήμη

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν το απίστευτο φάσμα των ωφελειών του ύπνου στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ο βασικός ρόλος του ύπνου στη δημιουργία μνήμης είναι σίγουρα στην κορυφή αυτής της λίστας. Ο σχηματισμός μακροπρόθεσμης μνήμης θεωρείται μια από τις κύριες λειτουργίες του ύπνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει περιοχές του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου και του φλοιού.
 
Αν και ο καλός ύπνος μπορεί να έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στη μνήμη, ο ρόλος του στην εδραίωση (μετατροπή φρέσκων αναμνήσεων σε σταθερές μακροπρόθεσμες αναμνήσεις) θεωρείται βασικός. Κλινικές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ του περιορισμού του ύπνου και της χειρότερης μακροπρόθεσμης μνήμης. Πρόσφατα, ορισμένοι έχουν εξελίξει αυτή την επιστήμη περαιτέρω, ενισχύοντας τις θετικές επιδράσεις του ύπνου στη μνήμη μέσω συγκεκριμένων ήχων και ηλεκτρικού ρεύματος, που παραδίδονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 
4. Ενισχυμένη δημιουργικότητα

Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για μια ξαφνική έκρηξη διορατικότητας που προέρχεται από ένα όνειρο. Πλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και ύπνου είναι πραγματικότητα. Ο ύπνος πιστεύεται ότι βελτιώνει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και ίσως ο ύπνος REM και μη-REM έχουν συνεργιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Στην πράξη, ο ύπνος σχετίζεται με μια αυξημένη και πιο δημιουργική ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και μπορεί να είναι ακόμη πιο χρήσιμος για πιο απαιτητικά προβλήματα.
 
Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα

Στη σύγχρονη εποχή, ο ύπνος μπορεί συχνά να φαίνεται μεταγενέστερος, κάτι που κάνουμε μόνο όταν έχουμε ολοκληρώσει άλλες εργασίες υψηλότερης προτεραιότητας. Ωστόσο, η επιστήμη αποκάλυψε πειστικά ότι ο εγκέφαλος και το σώμα μας αποδίδουν πολύ καλύτερα όταν απολαμβάνουμε μια σταθερή δόση καλού ύπνου κάθε βράδυ. Όσον αφορά τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, λίγες παρεμβάσεις μπορούν να συγκριθούν με τις θετικές επιδράσεις 7-9 ωρών υψηλής ποιότητας ύπνου κάθε βράδυ.
 
Για το σκοπό αυτό, η ανάπτυξη μιας σταθερής ρουτίνας για να ετοιμάσετε τον εγκέφαλό σας για έναν καλό ύπνο μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Μερικές βασικές συμβουλές σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των ηλεκτρονικών μέσων και άλλης υπερβολικής έκθεσης στο μπλε φως πριν από τον ύπνο, την προσπάθεια να κοιμηθείτε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και τη μείωση της θερμοκρασίας του δωματίου σας κατά μερικούς βαθμούς.
 
Πηγή: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-modern-brain/202108/4-ways-sleep-can-rapidly-improve-brain-function