Θέσεις εργασίας ψηφιακών μέσων που θα σας προετοιμάσουν για το μέλλον

Είτε είσαι δημιουργικός τύπος είτε αναλυτικό μυαλό, υπάρχει σίγουρα θέση εργασίας στα ψηφιακά μέσα για σένα. Δεδομένης της ποικιλίας των ρόλων σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και απαιτήσεις ανάλογα με την κάθε δουλειά. Τα ψηφιακά μέσα εκτείνονται από τον προγραμματισμό υπολογιστών έως τον γραφικό σχεδιασμό, τη φωτογραφία, την επεξεργασία βίντεο, και πολλά άλλα.
 
Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα καλύψουμε όσα πρέπει να γνωρίζεις για να βρεις μια δουλειά στον δημιουργικό, συνεχώς εξελισσόμενο και ευρύ κόσμο των ψηφιακών μέσων.
 
Τι είναι τα ψηφιακά μέσα;
 
Τα μέσα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που επιτρέπει τη διασκέδαση και την ενημέρωση μεταξύ ατόμων και ομάδων. Πριν η τεχνολογία γίνει αυτό που είναι σήμερα, τα παραδοσιακά μέσα αποτελούνταν από έντυπους τρόπους επικοινωνίας, όπως: διαφημιστικές πινακίδες, περιοδικά, εφημερίδες και άλλα τέτοια.
 
Τα ψηφιακά μέσα αναφέρονται σε πληροφορίες και ψυχαγωγία που μοιράζονται μέσω ψηφιακών δεδομένων. Η χρήση υλικού και λογισμικού μεταφράζει δυαδικά δεδομένα (0s και 1s) σε ήχο, βίντεο, γραφικά και κείμενα.
 
Στην πραγματικότητα, είναι σίγουρο πως καταναλώνεις ψηφιακά μέσα καθώς διαβάζεις αυτό το κείμενο. Πιθανότατα, έχεις χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά μέσα με διάφορους τρόπους μέχρι σήμερα.
 
Για παράδειγμα, ίσως να άνοιξες το email σου σήμερα και να διάβασες ένα ενημερωτικό δελτίο; Έχεις περιηγηθεί σε έναν ιστότοπο ή έχεις παρακολουθήσει βίντεο; Οι ενέργειες σου στο διαδίκτυο έχουν ως αποτέλεσμα την κατανάλωση ψηφιακών μέσων.
 
Τύποι ψηφιακών μέσων
 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι πληροφορίες μεταδίδονται σε διαφορετικές ψηφιακές λειτουργίες. Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα ψηφιακά μέσα σε:
 
Ηχητικά: Κάθε ψηφιακό μέσο που σχετίζεται με τη διάδοση ήχου, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση οποιασδήποτε υπηρεσίας ροής μουσικής (δηλαδή Spotify ή Apple Music), ραδιοφωνικών σταθμών, podcast και παρόμοια.
 
Διαφήμιση: Η διαφήμιση εμφανίζεται ψηφιακά με διαφορετικούς τρόπους. Στο παρελθόν, ήταν σύνηθες φαινόμενο οι διαφημίσεις να εμφανίζονται ως αναδυόμενα παράθυρα ή διαφημίσεις banner σε ιστότοπους, για παράδειγμα. Τώρα, η εγγενής διαφήμιση ή το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι πιο δημοφιλής, όπου οι διαφημιστές εκφράζουν το μήνυμά τους σε μια μορφή που το κοινό τους περιμένει από τον ιστότοπο ή την υπηρεσία που επισκέπτεται.
 
Κοινωνικά μέσα: Πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Tik Tok είναι όλες γεμάτες με ψηφιακά μέσα με τη μορφή σχολίων, βίντεο, φωτογραφιών, likes κ.λπ.
 
Βίντεο: Για παράδειγμα, το YouTube και οι υπηρεσίες ροής όπως το Netflix και το Disney+παρέχουν ψηφιακά μέσα με τη μορφή βίντεο.
 
Ειδήσεις: Εάν διαβάζετε ειδήσεις, άρθρα, βιβλία ή οποιεσδήποτε γραπτές λέξεις στο διαδίκτυο ή μέσω μιας εφαρμογής, καταναλώνεται ψηφιακά μέσα.
 
Εργασίες ψηφιακών μέσων
 
Φαίνεται ότι όπου κι αν κοιτάξετε, τα ψηφιακά μέσα είναι εκεί. Η πανταχού παρούσα φύση των ψηφιακών μέσων σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εργασία σε αυτά.
 
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές δημοφιλείς θέσεις που μπορείτε να αποκτήσετε, δεδομένης της σωστής εκπαίδευσης και εμπειρίας:
 
Σχεδιαστής γραφικών
 
Ένας γραφίστας δημιουργεί οπτικά έργα ψηφιακά. Είναι υπεύθυνοι για έργα όπως ο σχεδιασμός λογότυπου, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων, η εκτύπωση αφισών και πολλά άλλα. Οι γραφίστες χρησιμοποιούν λογισμικά (όπως το Adobe Suite και πρωτότυπες εφαρμογές ιστού όπως το Figma), καθώς και υπολογιστές και tablet για να δημιουργήσουν τις δημιουργίες τους. Για θέσεις αρχικού επιπέδου, απαιτείται γενικά πτυχίο.
 
Προγραμματιστής Ιστού
 
Οι προγραμματιστές ιστού δημιουργούν ιστότοπους. Μπορεί να έχουν καθήκοντα σχεδιασμού και ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν κατανόηση του γραφικού σχεδιασμού και βασικές δεξιότητες προγραμματισμού. Μερικές φορές, οι προγραμματιστές ιστού ασχολούνται μόνο με την τεχνική πτυχή της ανάπτυξης ενός ιστότοπου και της συντήρησής του, ενώ αφήνουν το σχέδιο στους σχεδιαστές ιστοσελίδων.
 
Κάποιος μπορεί να εισέλθει σε αυτήν τη θέση με πτυχίο κολλεγίου.
 
Σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών
 
Σας αρέσει να παίζετε βιντεοπαιχνίδια και θέλετε να δημιουργήσετε τον δικό σας φανταστικό κόσμο παιχνιδιού; Οι σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών συνδυάζουν τεχνική ικανότητα και δημιουργικότητα για να σχεδιάσουν βιντεοπαιχνίδια. Είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη αποστολών και προκλήσεων, μαζί με την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της αφήγησης. Συνεργάζονται επίσης με μηχανικούς και προγραμματιστές για να διασφαλίσουν ότι η δημιουργία τους είναι κατασκευασμένη όπως προβλέπεται.
 
Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ τοποθετεί τους σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών στην κατηγορία των καλλιτεχνών ειδικών εφέ και των σχεδιαστών κινούμενων σχεδίων.
 
 Ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 
Οι ειδικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και την παρακολούθηση της δραστηριότητας και του περιεχομένου των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο στόχος τους είναι να μεγαλώσουν και να διατηρήσουν ένα αφοσιωμένο κοινό.
 
Για να αποκτήσετε αυτόν τον ρόλο, είναι καλύτερο να έχετε πτυχίο επικοινωνίας, δημοσιογραφίας, μάρκετινγκ ή ενός σχετικού τομέα.
 
Επεξεργαστής βίντεο
 
Οι επεξεργαστές βίντεο εφαρμόζουν τεχνικές επεξεργασίας για να δημιουργήσουν παραδοτέα που επιτυγχάνουν το όραμα του σκηνοθέτη. Μπορεί να δουλεύουν σε διαφημίσεις, μουσικά βίντεο, ταινίες μεγάλου μήκους και παρόμοια. Ο ρόλος τους διασφαλίζει ότι ο διάλογος, τα ηχητικά εφέ, οι φωτογραφίες, το πλάνο και κάθε πτυχή του κομματιού συνδυάζονται αναλόγως.
 
Ειδικός αναλύσεων ιστού
 
Οι ειδικοί αναλύσεων ιστού αναθεωρούν δεδομένα για να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία των χρηστών του ιστότοπου, και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα του. Ο τελικός στόχος είναι η μετατροπή θεατών σε πελάτες. Αναλύοντας τα δεδομένα, μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους βασικούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αποφασίσουν πώς θα διαθέσουν καλύτερα τους πόρους για να επιτύχουν αποτελέσματα.
 
Συμβουλές για είσοδο στον τομέα
 
Όπως μπορείτε να δείτε από αυτήν τη συντομευμένη λίστα θέσεων εργασίας στα ψηφιακά μέσα, υπάρχουν πολλές επιλογές. Ενώ ορισμένες θέσεις απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου ή κολλέγιου, μπορείτε να κάνετε περισσότερα για να προετοιμαστείτε για μια τέτοια δουλειά.
 
  • Πάρτε πτυχίο: Ένα πτυχίο σε ψηφιακά μέσα, επικοινωνίες, διοίκηση επιχειρήσεων, επιστήμη υπολογιστών ή σε συναφές πεδίο μπορεί να σας παρέχει τις γνώσεις που χρειάζεστε για να υποβάλετε αίτηση για αυτές τις θέσεις εργασίας.
 
  • Δημιουργήστε ένα πορτφόλιο: Καθώς αποκτάτε εμπειρία, μπορείτε να αναπτύξετε ένα δημιουργικό πορτφόλιο. Ένα πορτφόλιο είναι μια συλλογή της δουλειάς σας που αναδεικνύει την τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητά σας. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη (και συχνά απαιτείται για πολλές από αυτές τις δουλειές) να στείλετε σε έναν υποψήφιο εργοδότη μαζί με το βιογραφικό σας.
 
  • Αποκτήστε πρακτική εμπειρία: Τίποτα δεν συγκρίνεται με την πρακτική εμπειρία. Στα ψηφιακά μέσα, μπορείτε να αποκτήσετε πρακτική εμπειρία δουλεύοντας ως ασκούμενος κατά τη διάρκεια σπουδών ή μετά την αποφοίτησή σας, προσφέροντας δωρεάν παραδοτέα ή ξεκινώντας σε μια θέση αρχικού επιπέδου.
 
Τελικές σκέψεις
 
Με ή χωρίς πτυχίο ψηφιακών μέσων, έχετε την ευκαιρία να υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας ψηφιακών μέσων. Με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα, δυνάμεις και πάθη, μπορείτε να βρείτε μια θέση που ταιριάζει με τους στόχους και τις επιθυμίες σας.
 
Δεδομένου ότι η κατανάλωση ψηφιακών μέσων αυξάνεται σε καθημερινή βάση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα για ανάπτυξη καριέρας. Ο συνδυασμός δημιουργικότητας, τεχνικής ικανότητας και ικανότητας μετατροπής των οραμάτων σε πραγματικότητα το καθιστά μια βιομηχανία γεμάτη διασκέδαση για πολλούς.
 
Πηγή: https://www.uopeople.edu/blog/digital-media-jobs/