Μελέτη Τομέα Οικονομίας μέσα από την ανάλυση εταιριών: Πεδίο Οικονομίας-Ναυτηλιακά: Chartering (Ναύλ

Εισαγωγικά

Στο παρόν άρθρο επιζητούμε την γνωριμία με τον οικονομικό κλάδο της ναυτιλίας, και πιο συγκεκριμένα της ναύλωσης πλοίων για τη μεταφορά αγαθών από ένα σημείο σε άλλο μέσα από τη θάλασσα. Επιπρόσθετα, από την ανάλυση συγκεκριμένης εταιρίας που εδρεύει και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο, της Interchart Shipping Co Ltd προσπαθούμε να εισάγουμε τους νέους μας στον τομέα και τους ρόλους εργασίας που υφίστανται και προσφέρουν καλές προοπτικές για εργοδότηση σε όσους ενδιαφέρονται.

Η ναυτιλία σήμερα αποτελεί μια παγκόσμια αγορά, η οποία συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών μεταφοράς φορτίων προϊόντων και αποτελείται από διάφορους παραναυτηλιακούς κλάδους, με τη ναυλομεσητεία να αποτελεί ένα από τους κυριότερους. Τα προϊόντα αυτά μεταφέρονται σε σε όλο τον κόσμο, σε σχετικά μικρές αποστάσεις αλλά και μακρινές από ήπειρο σε ήπειρο. Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της ναυτιλίας έγκειται και στη δυνατότητα διαφόρων εμπλεκομένων (πλοιοκτήτριες εταιρείες και πλοιοκτήτες που θέλουν να μεταφέρουν προϊόντα) να επικοινωνούν και να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες, ανεξάρτητα από το κράτος και την πόλη στην οποία βρίσκονται.

 

Interchart-2.png


Παρουσίαση της Εταιρείας:
 
Η Interchart Shipping Co Ltd είναι μια ναυλoμεσιτική εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Ιδρύθηκε το 2008 και ασχολείται με τις ναυλώσεις χύδην ξηρού φορτίου σε πλοία μικρού μεγέθους, χωρητικότητας μέχρι 10,000 μετρικών τόνων στην αγορά Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου και πλοίων χωρητικότητας από 15,000 μέχρι 60,000 μετρικών τόνων σε παγκόσμια βάση.
Η εταιρεία ασχολείται επίσης με την εμπορική διαχείριση πλοίων χύδην ξηρού φορτίου και τις αγοραπωλησίες πλοίων για επιλεγμένους πελάτες.
 
Η Interchart Shipping Co Ltd δεν είναι μια τυπική ναυλoμεσιτική εταιρεία. Το μέγεθός της, της επιτρέπει να παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες στους συνεργάτες της και να δημιουργεί και να διατηρεί ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην κατανόηση των αναγκών και στόχων των πελατών της, καθιστώντας την έναν αξιόπιστο σύμβουλο και βοηθό καθ 'όλη τη διαδικασία ναύλωσης ή αγοραπωλησίας πλοίου. Για πάνω από 15 χρόνια, αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη για τους πλοιοκτήτες, τους ναυλωτές και άλλους συμμετέχοντες στον κλάδο, αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση των συνεργατών σε απλά αλλά και πολύπλοκα θέματα που αφορούν τις ναυλώσεις πλοίων ή την εμπορική  διαχείριση πλοίων και επιτυγχάνοντας τα βέλτιστα αποτελέσματα για τους πελάτες της.
 
Η Interchart Shipping Co Ltd, δίνει ιδιαίτερη σημασία και αξία στην εκπαίδευση και τη συνεχή (δια βίου) επαγγελματική εξέλιξη και για το λόγο αυτό τα μέλη της εταιρείας μας συμμετέχουν συχνά σε εξειδικευμένα σεμινάρια και επαγγελματικά συνέδρια. Το προσωπικό της εταιρείας μας είναι Μέλη/Fellows του ICS (Institute of Chartered Shipbrokers) (Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Ναυλομεσιτών)  και του LMAA (London Maritime Arbitration Association) (Σύνδεσμος Ναυτιλιακών διατησιών Λονδίνου)  ενώ η ίδια η εταιρεία αποτελεί μέλος της BIMCO, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους Οργανισμούς Πλοιοκτητών και Ναυλομεσιτών στον κόσμο.
 
Βαθιά πεποίθηση της εταιρίας είναι ότι η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση πελατών και η βαθιά γνώση του κλάδου αποτελούν κλειδιά για την διάκριση και την επιτυχία και για αυτό το λόγο τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βρίσκονται στο επίκεντρο του τρόπου λειτουργίας της.
 
Οργανωτική δομή:
 
Η οργανωτική δομή της εταιρίας προωθεί τη διασυνδεσιμότητα και για αυτό η διατμηματική επικοινωνία αποτελεί προτεραιότητα επιτρέποντας την ελεύθερη ροή των πληροφοριών και διασφαλίζοντας ότι όλα τα μέλη της εταιρείας είναι ευθυγραμμισμένα και εργάζονται για κοινούς στόχους. Προωθώντας τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των ομάδων εργασίας, η εταιρία διασφαλίζει ότι οι συνεργάτες της επωφελούνται από τη συνδυασμένη γνώση και εμπειρία ολόκληρου του οργανισμού.
 
  
Οργανωτική δομή της Interchart Shipping Co Ltd:
 
Interchart-structure-small-(1).png
 Σημείωση: Οι διπλοί ρόλοι ορισμένων μελών της εταιρίας είναι απαραίτητοι λόγω του μεγέθους της εταιρείας
 
Περιγραφή θέσεων εργασίας:
 
Διευθύνων Σύμβουλος: Υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας καθώς και για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και τον καθορισμό προτεραιοτήτων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Καθορίζει τη συνολική κατεύθυνση και το μακροπρόθεσμο όραμα για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού νέων αγορών, της ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών και της επίβλεψης των οικονομικών επιδόσεων. Καλλιεργεί και διατηρεί σχέσεις με βασικούς πελάτες, ενεργώντας ως πρωταρχικό σημείο επαφής για συμφωνίες υψηλής αξίας ή πολύπλοκες διαπραγματεύσεις. Αναζητά ενεργά νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις του κλάδου και δικτύωση για να επεκτείνει την πελατειακή βάση και τις προσφορές υπηρεσιών της εταιρείας. Παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στους εργαζομένους του, καλλιεργώντας ένα θετικό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.
 
Διευθυντής τμήματος Επιχειρήσεων: Υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της εταιρίας, διασφαλίζοντας την ομαλή εκτέλεση όλων των συμβολαίων επιβλέποντας όλες τις εργασίες μετά την υπογραφή των συμβολαίων, όπως:
 
  • Οδηγίες προς τον πλοίαρχο του πλοίου ως προς την ομαλή διεκπεραίωση του ταξιδιού
  • Συντονισμός της επικοινωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών
  • Επικοινωνία με ναυτικούς πράκτορες
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων για τυχόν διαφωνίες που ενδέχεται να προκύψουν μεταξύ των συμβαλλομένων μερών
  • Υπολογισμοί Σταλιών
  • Επιτήρηση και συμβουλευτικός ρόλος στο χειρισμό εγγράφων φορτίου
  • Διασφάλιση εξόφλησης όλων των τιμολογίων
  • Αναφορά στον Διευθύνων Σύμβουλο (Δ.Σ.) της εταιρίας για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Post Fixture. 
 
Ναυλομεσίτης: Υπεύθυνος για τις δραστηριότητες ναύλωσης της εταιρείας σε συντονισμό και υπό την εποπτεία του Δ.Σ.. Οι αρμοδιότητες του Μεσίτη Ναύλωσης περιλαμβάνουν:
 
  • Αναζήτηση και εύρεση κατάλληλης εργοδότησης πλοίου ή κατάλληλου πλοίου για διαθέσιμο φορτίο 
  • Συντονισμός των διαπραγματεύσεων 
  • Εξεύρεση της χρυσής τομής σε τυχόν διαφωνίες μεταξύ των συμβαλλομένων μερών όσο αφορά όρους του συμβολαίου κατα την διάρκεια των διαπραγματεύσεων
  • Σύνταξη των συμβάσεων όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία 
  • Παροχή ενδείξεων ναύλων σε στενούς συνεργάτες (ναυλωτές)
  • Παροχή πληροφοριών αγοράς σε στενούς συνεργάτες  (πλοιοκτήτες και ναυλωτές)
  • Αναφορά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο (Δ.Σ.) για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ναυλώσεις. 
 
Υποστήριξη Τομέα Πληροφοριακών Συστημάτων: Υπεύθυνος για όλα τα θέματα πληροφορικής της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων:
 
  • Συντήρηση των συστημάτων υλικού και λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης και ενημέρωσης εφαρμογών λογισμικού, συσκευών υπαλλήλων, διακομιστών, βάσεων δεδομένων και άλλης υποδομής πληροφορικής. Επίσης υπεύθυνος για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν με αυτά τα συστήματα και την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους χρήστες.
  • Παρακολούθηση της απόδοσης των συστημάτων πληροφορικής, εντοπισμός πιθανών ζητήματων προτού γίνουν κρίσιμα και λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή διακοπών λειτουργίας και βλαβών του συστήματος της εταιρίας.
  • Έχει την ευθύνη διαχείρισης των συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων της εταιρείας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των δεδομένων δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας τακτικά και με ασφάλεια για να αποτροπή της απώλειας δεδομένων σε περίπτωση βλάβης ή παραβίασης του συστήματος.
  • Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του συστήματος ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής τειχών προστασίας, λογισμικού προστασίας από ιούς και άλλων μέτρων ασφαλείας για την προστασία από απειλές στον κυβερνοχώρο.
  • Παρέχει τεχνική υποστήριξη για αντιμετώπιση προβλημάτων στο σύστημα.
 
Λογιστής: Υπεύθυνος για τις οικονομικές πράξεις και δοσοληψίες, διαχειρίζεται πληρωτέους και εισπρακτέους λογαριασμούς, διασφαλίζοντας έγκαιρες πληρωμές και εισπράξεις. Επεξεργασία μισθοδοσίας και φορολογικών εκπτώσεων για υπαλλήλους. Ενημερώνεται συνεχώς για τους σχετικούς λογιστικούς κανονισμούς της ναυτιλιακής βιομηχανίας και διασφαλίζει τη συμμόρφωση της εταιρίας σε αυτούς. Έχει επίσης την υπευθυνότητα για:
 
  • Συμφωνία τραπεζικών καταστάσεων και λογαριασμών.
  • Τήρηση λογιστικών βιβλίων, τήρηση γενικού καθολικού και οικονομικών αρχείων. Προετοιμασία οικονομικών αναφορών, όπως καταστάσεις αποτελεσμάτων, ισολογισμοί και καταστάσεις ταμειακών ροών.
  • Ανάλυση οικονομικών δεδομένων εταιρίας για προσδιορισμό των τάσεων και της πορείας των οικονομικών και παροχή πληροφοριών στη διοίκηση για τις αποφάσεις διαχείρισης.
  • Βοήθεια με ελέγχους και φορολογικές δηλώσεις.
  • Διατήρηση ακριβών αρχείων για σκοπούς χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.
 
Γραμματέας: Διοικητική υποστήριξη, διαχείριση ημερολογίων και χρονοδιαγραμμάτων για ανώτερα διοικητικά στελέχη. Οργανώνει τις διάφορες συναντήσεις και τις μετακινήσεις (ταξίδια στο εξωτερικό) για τα στελέχη της εταιρίας. Διαχειρίζεται τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα συνήθη ερωτήματα συνεργατών, παραπέμποντας τα στο αρμόδιο πρόσωπο. Επιπρόσθετα:
 
  • Προετοιμάζει τις ημερήσιες διατάξεις και τα πρακτικά των συσκέψεων, διασφαλίζοντας ακριβή τεκμηρίωση. Διατήρηση συστημάτων αρχειοθέτησης (φυσικών και ψηφιακών) για σημαντικά έγγραφα και αρχεία.
  • Έχει την ευθύνη παραγγελιών σε αναλώσιμα γραφείου και διαχείρισης των αποθεμάτων.
  • Διαχείριση Εταιρικής επικοινωνίας, σύνταξη και διόρθωση αλληλογραφίας, συμπεριλαμβανομένων επιστολών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναφορών. Προετοιμασία παρουσιάσεων και υλικού μάρκετινγκ για εσωτερική ή εξωτερική χρήση. Διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της εταιρίας.
  • Βοηθά στον προγραμματισμό και την εκτέλεση εκδηλώσεων.
 
Προσόντα θέσεων εργασίας:
 
Διευθύνων σύμβουλος: Πανεπιστημιακός Τίτλος (Πτυχίο) στα Ναυτιλιακά, Μέλος του Institute of Chartered Shipbrokers (Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Ναυλομεσιτών) και εργασιακή εμπειρία σε ναυλώσεις, Post-Fixture και διευθυντικές θέσεις για ελάχιστη περίοδο 5 ετών. Άπταιστα Αγγλικά.
 
Διευθυντής τμήματος Επιχειρήσεων (Εργασιών): Πανεπιστημιακός Τίτλος (Πτυχίο) στα Ναυτιλιακά, Μέλος του Institute of Chartered Shipbrokers (Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Ναυλομεσιτών) και εργασιακή εμπειρία στο Post Fixture για ελάχιστη περίοδο 3 ετών. Άπταιστα Αγγλικά.
 
Μεσίτης ναύλωσης: Πανεπιστημιακός Τίτλος (Πτυχίο) στα Ναυτιλιακά, μέλος του Institute of Chartered Shipbrokers (Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Ναυλομεσιτών). Άπταιστα Αγγλικά.
 
Υποστήριξη Τομέα Πληροφοριακών Συστημάτων: Πανεπιστημιακός Τίτλος (Πτυχίο) ή Πιστοποιητικό Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Επιστήμη των Υπολογιστών και εργασιακή εμπειρία σε σχετικά καθήκοντα.
 
Λογιστής: Πιστοποιητικό LCCI 'Higher' στη Λογιστική με τουλάχιστον 3 χρόνια εμπειρίας ή Πανεπιστημιακός Τίτλος (Πτυχίο) στη Λογιστική.
 
Γραμματέας: Ένα καλό απολυτήριο από το Λύκειο Κύπρου ή ισοδύναμο. Καλό επίπεδο αγγλικής και ελληνικής γλώσσας. Ένα πιστοποιητικό στις γραμματειακές σπουδές μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα.
 
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
 
Email: interchart@interchart.com.cy 
Tel: +357 25 381560
Fax: +357 25 381542
 
Επεξήγηση ορολογιών:
Ναύλωση πλοίου - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Chartering (shipping) - Wikipedia

Πηγές πληροφόρησης:
Οι μεσίτες στο χώρο της ναυτιλίας (aegean.gr)
Η διαδικασία της ναύλωσης και ο ρόλος των ναυλομεσιτών.pdf (hcg.gr)