Μελέτη Τομέα Οικονομίας μέσα από την ανάλυση εταιριών: Πεδίο Υγείας-Βιοπληροφορική (Bioinformatics)

Εισαγωγικά: Ο κλάδος της Βιοπληροφορικής αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο διεπιστημονικό τομέα στο χώρο της  Υγείας με πολλές προοπτικές για τους νέους αποφοίτους. Στο παρόν άρθρο επιζητούμε την γνωριμία με το αντικείμενο μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένης εταιρίας που εδρεύει και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο, της Stremble Ventures LTD.

Παρουσίαση της εταιρίας

Η Stremble Ventures LTD αποτελεί ερευνητική εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο και ειδικεύεται στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας με εξειδίκευση στη βιοπληροφορική, την έρευνα πολλαπλών omics και την προηγμένη ανάλυση δεδομένων. Προσφέρουμε μια σειρά προηγμένων αναλυτικών στοιχείων, βιοπληροφορικής και τεχνογνωσίας μηχανικής λογισμικού για κλινικές δοκιμές και ιατρική έρευνα. Η αποστολή της περιλαμβάνει την παροχή καινοτόμων βιοτεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων σε συνεργασία με το εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο ακαδημαϊκών και βιομηχανικών της εταίρων.
 
Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια από μια ηγετική ομάδα με μεγάλη εμπειρία στους τομείς της ιατρικής έρευνας και με έντονη εστίαση στην υπολογιστική omics. Συλλογικά, η ομάδα διαχείρισης της Stremble έχει εκατοντάδες δημοσιεύσεις υψηλού αντίκτυπου και κατείχε ηγετικούς ρόλους τόσο στη βιομηχανία όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο, ηγήθηκε κοινοπραξιών που διαχειρίστηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση έρευνας, παράγοντας πατενταρισμένα, διαγνωστικά και φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν λάβει ρυθμιστικές εγκρίσεις και κυκλοφορούν στην αγορά. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει αρκετά έργα που χρηματοδοτούνται από την Εθνική, την Ευρωπαϊκή Ένωση (Horizon 2020) και τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 12 κλινικών δοκιμών, όπου ηγήθηκε των αναλύσεων δεδομένων γονιδιωματικής, μεταγραφωματικής, μεταγονιδιωματικής, πρωτεομικής, μεταβολομικής και ηφαιστειακής. Η εταιρεία ειδικεύεται σε προσαρμοσμένες αναλυτικές και καινοτόμες λύσεις βιοπληροφορικής, γεφυρώνοντας το χάσμα από τα αποτελέσματα της έρευνας έως τις επιπτώσεις στην αγορά και την κοινωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η Stremble είναι επί του παρόντος επικεφαλής πακέτου εργασίας (έργο CardioCare) και επιστημονική υπεύθυνη (έργο Comfortage).
 
Η εταιρεία ειδικεύεται σε προσαρμοσμένες αναλυτικές και καινοτόμες λύσεις βιοπληροφορικής, οι οποίες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα από τα αποτελέσματα της έρευνας αιχμής έως τις επιπτώσεις στην αγορά και την κοινωνία. Διαθέτει ισχυρές ομάδες μοριακής βιολογίας, επιδημιολογίας, βιοπληροφορικής και υπολογιστικής βιολογίας που είναι σε θέση να οδηγήσουν πειραματικό σχεδιασμό, συλλογή δεδομένων, καθορισμό σχεδίων αναλύσεων και εκτέλεση αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, καθώς και διερευνητικές αναλύσεις. Η Stremble μπορεί να εκτελέσει πλήρη επεξεργασία δείγματος προς αποτέλεσμα κλινικών δειγμάτων σε όλους τους τομείς της omics (γονιδιωματική, μεταγραφωματική, μεταγονιδιωματική κ.λπ.) σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά ποσοστά. Είναι επίσης σε θέση να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τον προγραμματισμό εκμετάλλευσης της έρευνας, τα διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα εμπορικά σήματα και τις κανονιστικές υποθέσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Οργανωτική δομή:

Η Stremble Ventures Ltd είναι χτισμένη γύρω από μια βασική διεπιστημονική ομάδα ερευνητών που αποτελείται από επιστήμονες υπολογιστών, κλινικούς ιατρούς, βιοπληροφορικούς, στατιστικολόγους και μοριακούς βιολόγους. Η οργανωτική δομή της εταιρίας είναι η ακόλουθη:

Stramble-Co-mgt-structure-(800-X-600).png

Περιγραφή ρόλων:

Διευθύνων Σύμβουλος – Υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας καθώς και για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και τον καθορισμό προτεραιοτήτων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Επικεφαλής Έρευνας – Διευθύνει τις ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρείας και καθοδηγεί την ανάπτυξη νέων έργων και συνεργασιών με οργανισμούς-εταίρους.

Επικεφαλής τμημάτων - Εκπροσωπούν την εταιρεία σε ερευνητικά έργα και διαχειρίζονται τα καθήκοντα και τα καθήκοντα που καθορίζονται στα σχέδια εργασίας του έργου μέσα σε μια ομάδα.  Συγγραφή πρωτοκόλλων, εγγράφων και ερευνητικών εργασιών για την υλοποίηση των εργασιών και δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε επιστημονικά περιοδικά. Σύνταξη προτάσεων για χρηματοδότηση νέων ερευνητικών έργων.

Επιστήμονες – Έχουν την ευθύνη υλοποίησης και εφαρμογής των καθηκόντων που ορίζονται στα σχέδια εργασίας κάθε έργου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή εργαστηριακών εργασιών, συλλογής δεδομένων και ανάλυσης δεδομένων, όπως απαιτείται.

Εξωτερικοί Σύμβουλοι – Ειδικοί που υποστηρίζουν την ομάδα με συγκεκριμένα καθήκοντα ή έργα όπου απαιτείται πρόσθετο προσωπικό για σύντομες περιόδους.
 
Website:
www.stremble.com
 
Contact:
info@stremble.com

Επεξήγηση ορολογιών

ΒιοπληροφορικήΒιοπληροφορική - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Ο κλάδος της βιοπληροφορικής σήμερα θεωρείται, παγκόσμια, ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους, ενώ έχει ήδη επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις. Είναι η επιστήμη που γεννάται και αναπτύσσεται από τη σύγκλιση της Βιοτεχνολογίας και της Πληροφορικής και στοχεύει στο σχεδιασμό εργαλείων λογισμικού, με σκοπό τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της βιολογικής της ιατρικής και της φαρμακευτικής έρευνας.

ΒιοϊατρικήΒιοϊατρική τεχνολογία - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Ο όρος βιοϊατρική υπονοεί έμφαση στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, ενώ η βιοϊατρική τεχνολογία από κοινού με τη βιοτεχνολογία αποκαλούνται και βιολογική μηχανική.

OmicsOmics - Wikipedia
Διάφοροι κλάδοι της Βιολογίας των οποίων οι ονομασίες καταλήγουν σε -omics.