Σπουδές στην Ψυχολογία

Η Ψυχολογία είναι ένας κλάδος που ασχολείται με ένα εύρος πληθυσμών, καταστάσεων και εργαλείων. Έτσι, οι σπουδές στην Ψυχολογία μπορούν να γίνουν ένας περίπλοκος αλλά και μοναδικός δρόμος έτσι ώστε να σου προσφέρουν αυτό που ψάχνεις.

Πριν, όμως, μπεις σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να βεβαιωθείς ότι ξέρεις ακριβώς τι είναι η ψυχολογία. Πολλές φορές, οι προκαταλήψεις και η πολλές φορές λανθασμένη εικόνα που δίνουν τα ΜΜΕ για την ψυχολογία μας δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.


Τι είναι η Ψυχολογία

Η Ψυχολογία (μελέτη της ψυχής / μελέτη του μυαλού) είναι μια ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη επιστήμη που συμπεριλαμβάνει την επιστημονική μελέτη των νοητικών διαδικασιών και των συμπεριφορών του ανθρώπου (και των ζώων).Τα άτομα που ασχολούνται με την εφαρμογή ή ανάπτυξη της ψυχολογικής γνώσης ονομάζονται ψυχολόγοι και, συνήθως, ανήκουν στους κοινωνικούς επιστήμονες.

Θέματα που απασχολούν τους ψυχολόγους είναι η αντίληψη, η προσοχή, τα συναισθήματα, τα κίνητρα, η προσωπικότητα, η συμπεριφορά, το ασυνείδητο κ.α.

Η ψυχολογική γνώση μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, της θεραπείας ψυχικών προβλημάτων.

Πώς να επιλέξω πρόγραμμα σπουδών;

Μπορείς να επιλέξεις το πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθήσεις με τα κριτήρια που εσύ θεωρείς σημαντικά.

Είναι καλό πριν κάνεις την επιλογή σου να δεις το πρόγραμμα σπουδών του κάθε πανεπιστημίου και να μελετήσεις τις προτεραιότητες του τμήματος για να δεις αν συμβαδίζουν με τις δικές σου. Να βεβαιωθείς ότι το πρόγραμμα θα σου δώσει τα εργαλεία που ψάχνεις και που θα χρειαστείς, είτε για την αγορά εργασίας, είτε για μετέπειτα εκπαίδευση.

Καλό είναι και το να προτιμήσεις προγράμματα που είναι Αναγνωρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία για να μην αντιμετωπίσεις μετά προβλήματα.

Εμπειρίες

Η Ψυχολογία είναι ένας πολύ ευρύς αλλά και ανταγωνιστικός κλάδος. Το να έχει κανείς εμπειρίες, πέραν από αυτές που απαιτούνται για την απόκτηση πτυχίου είναι πολύ σημαντικό. Το συντομότερο δυνατό πρέπει να ξεκινήσει κανείς να αποκτά επαφή με το αντικείμενο, ανάλογα με το ποια είναι τα επόμενα βήματα που θέλει να ακολουθήσει.
Η συμμετοχή σε Συνέδρια, Διαλέξεις, Εργαστήρια στην Κύπρο ή το Εξωτερικό μπορούν να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται κανείς, τόσο στο βιογραφικό όσο και στην επαγγελματική και προσωπική του ανέλιξη.

Εμπειρίες μπορούν να αποκτηθούν μέσω συμμετοχής στα συμβούλια ή στις δραστηριότητες που οργανώνουν:
  • η Επιτροπή Φοιτητών Ψυχολογίας του Σ.Ψ.Κ.
  • η EFPSA
  • ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου
  • οι Όμιλοι Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων
  • διάφοροι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί
Είναι ακόμη σημαντικό να έχει κανείς και ερευνητική εμπειρία, ακόμη κι αν ενδιαφέρεται για εφαρμοσμένους κλάδους. Οι δεξιότητες αυτές θα είναι χρήσιμες τόσο για την εισαγωγή σε προγράμματα όσο και για σκοπούς κατάλληλης προετοιμασίας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις ερευνητικές εμπειρίες, πέραν από τη πτυχιακή εργασία σου, είναι να προσεγγίσεις κάποια ερευνήτρια ή κάποιο ερευνητή (του Πανεπιστημίου σου ή και άλλου Πανεπιστημίου) και να διερευνήσεις αν θα μπορούσες να εργαστείς σε κάποιο από τα ερευνητικά τους προγράμματα.
 
Καριέρα στη Ψυχολογία

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Εάν θέλεις να συνεχίσεις στην Ψυχολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στον Κλάδο καλείσαι να επιλέξεις μεταξύ των οδών της Εφαρμοσμένης ή της Ακαδημαϊκής/Ερευνητικής Ψυχολογίας.

Αν σε ενδιαφέρει η Ακαδημαϊκή/Ερευνητική Ψυχολογία ο κλασσικότερος δρόμος που μπορείς να ακολουθήσεις είναι αυτός που συμπεριλαμβάνει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Ψυχολογία και, ίσως, ένα διδακτορικό. Με αυτά τα προσόντα μπορείς να εργαστείς σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς αλλά και σε άλλα πλαίσια όπου η ψυχολογική ή ερευνητική γνώση είναι χρήσιμη.

Αν σε ενδιαφέρει η Εφαρμοσμένη Ψυχολογία πρέπει να ακολουθήσεις ένα Εφαρμοσμένο Μεταπτυχιακό ή Εφαρμοσμένο Διδακτορικό πρόγραμμα. Τα προγράμματα αυτά συνήθως διαρκούν 2-3 χρόνια (τα διδακτορικά κάποτε περισσότερο) και συμπεριλαμβάνουν, πέραν από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, και μαθήματα δεξιοτήτων αλλά και πρακτική στη Ψυχολογία. Εάν θέλεις να δικαιούσαι εγγραφή στο Μητρώο Ειδικών Ψυχολόγων και να έχεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το πρόγραμμα που θα επιλέξεις θα σου το επιτρέπει. Μπορείς να επιλέξεις ένα από τα Εφαρμοσμένα Προγράμματα που προσφέρονται στην Κύπρο ή, φυσικά, ένα πρόγραμμα στο Εξωτερικό. Η κάθε χώρα, όμως, έχει δικούς της κανόνες ως προς το πως δίνει άδειες και για να μεταφέρεις την άδεια από το εξωτερικό στην Κύπρο πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αν χρειάζεσαι βοήθεια με κάποια χώρα, μπορείς να επικοινωνήσεις κατευθείαν μαζί μας.

Προγράμματα Ψυχολογίας

Ο Σ.Ψ.Κ. ΔΕΝ είναι σώμα αναγνώρισης προγραμμάτων ή σώμα αδειοδότησης προγραμμάτων ή Ψυχολόγων. Το αρμόδιο σώμα αναγνώρισης τίτλων σπουδών είναι το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. (http://www.kysats.ac.cy/index.php/el/ )Το αρμόδιο σώμα αναγνώρισης Ειδικών (εφαρμοσμένων) Ψυχολόγων είναι το ΣΕΨ (https://www.cypsa.org.cy/for-psychologists/registration-counsil/ ).

Στην Κύπρο

Τα πιο κάτω προγράμματα είναι αναγνωρισμένα από το κράτος ως ακαδημαϊκά προγράμματα. Κάποια από αυτά, όχι όλα, ανάλογα με το αναλυτικό τους πρόγραμμα και ίσως τις επιλογές των φοιτητών, επιτρέπουν στους αποφοίτους τους να εγγραφούν ως Ειδικοί Ψυχολόγοι.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Ψυχολογία (BA) (ελληνικά / αγγλικά)
  • Μεταπτυχιακό Ψυχολογίας – Ειδικότητα Κλινικής ή Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (2 χρόνια)

Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Ψυχολογία (4 χρόνια, Πτυχίο)
  • Μάστερ στη Σχολική Ψυχολογία (3 χρόνια)
  • Μάστερ στη Γνωστική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία (2 χρόνια)
  • Μάστερ στην Κοινωνική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία (2 χρόνια)
  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση (2 χρόνια)
  • Διδακτορικό Κλινικής Ψυχολογίας (4 χρόνια, Doctor of Philosophy)
  • Διδακτορικό στην Ψυχολογία (4 χρόνια, Doctor of Philosophy)

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
  • Psychology (4 years, Bachelor of Science)
  • Master in Clinical and Counseling Psychology (3 years, Master of Science)
  • Master in Counseling (1.5 years, Master of Science) (Concentrations: 1. Couples and Family, 2. Substance Abuse, 3. Career)
  • Master in Educational Psychology (MSc) – Distance Learning (1.5 years)
  • Μεταπτυχιακός Τίτλος στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία / Σχολική Ψυχολογία (1.5 – 2.5 έτη)
  • PhD in Clinical Psychology
  • PhD in Psychology
Πανεπιστήμιο Νεάπολις
  • Ψυχολογία (BSc)
  • Εκπαιδευτική Ψυχολογία (MSc)
  • Συμβουλευτική Ψυχολογία (MSc)
UClan Cyprus
  • BSc(Hons) Psychology

Frederick University
  • BSc Psychology (Full/ Part time)

City Unity College
  • Πτυχίο Ψυχολογίας (BA, 3 χρόνια)

Πληροφορίες σχετικά με την Αναγνώριση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων: www.ecpu.ac.cy

Πληροφορίες σχετικά με την Αναγνώριση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ - http://www.dipae.ac.cy/index.php/el/ )

Στο Εξωτερικό

Aν θέλεις να σπουδάσεις το εξωτερικό πρέπει να λάβεις υπόψη τόσο την Ακαδημαϊκή αναγνώριση του προγράμματός σου (από την χώρα σπουδών και από την Κυπριακή Δημοκρατία) όσο και την Επαγγελματική αναγνώριση του προγράμματός σου (αν σε ενδιαφέρει η εφαρμογή κάποιας από τις εφαρμοσμένες ειδικότητες της ψυχολογίας).

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας της χώρας που σε ενδιαφέρει και των Επαγγελματικών Σωμάτων (Συνδέσμων Ψυχολόγων) για να βρεις τις πληροφορίες που ψάχνεις.
Επιπρόσθετα, μπορείς να αποταθείς σε εμάς σε περίπτωση που έχεις κάποια απορία ώστε να σε βοηθήσουμε.

Πηγή άρθρου: Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου https://www.cypsa.org.cy/