Στοχεύοντας στην Επαγγελματική Επιτυχία-Το παράδειγμα του Jack Ma

Η μέθοδος της χρήσης του διαδικτύου για διερεύνηση θεμάτων που άπτονται του Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποτελεί μια καλή πρακτική στη σύγχρονη εποχή και ιδιαίτερα στις μέρες που διανύουμε.  Η μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλές δραστηριότητες, μια εκ των οποίων είναι και η αναγνώριση του κόσμου γύρω μας και της παγκόσμιας αγοράς εργασίας στην οποία οι νέοι μας, θα διεκδικήσουν την εργοδότησή τους.
 
Στο διαδίκτυο υπάρχει σωρεία ειδήσεων, συνεντεύξεων και άλλου υλικού μέσα από το οποίο ηγετικές φυσιογνωμίες από διάφορους τομείς της ζωής καταθέτουν τις απόψεις, εμπειρίες και συμβολές τους προς την παγκόσμια κοινότητα όσο αφορά στην οικονομία, στην αγορά εργασίας κ.ο.κ.. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Jack Ma, ιδρυτή του Alibaba group που οι περισσότεροι πιθανό να γνωρίζουμε από τυχόν αγορές που πραγματοποιήσαμε μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα Aliexpress.
 
Ο Jack Ma, λοιπόν, δεν έχει επιλεγεί τυχαία για το σημερινό άρθρο. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος πίστεψε στο διαδικτυακό εμπόριο προϊόντων την εποχή που η Κίνα δεν διέθετε καν διαδίκτυο στους πολίτες της και ο οποίος έβαλε σε εφαρμογή το όραμα του κτίζοντας μέσα σε λίγα χρόνια μια ολόκληρη αυτοκρατορία η οποία σήμερα αξίζει κάπου στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Ξεκίνησε ως εκπαιδευτικός καθώς αυτό είχε σπουδάσει στα πρώτα στάδια της ζωής του και αυτό είχε υποσχεθεί στον τότε διευθυντή του ότι θα εξασκούσε στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. Ένα επάγγελμα από το οποίο ο ίδιος εξομολογείται ότι πήρε σημαντικές εμπειρίες και μέσα από το οποίο απόκτησε πολύτιμες δεξιότητες για τη μετάβασή του στο επόμενο στάδιο που ήταν η υλοποίηση του στόχου που από καιρό είχε αποφασίσει να υλοποιήσει. «Εγώ δεν ήμουνα ποτέ ιδιαίτερα ευφυής» δηλώνει στις πολυπληθείς από ακροατήριο ομιλίες του, «μπορούσα όμως να αξιοποιώ σωστά και να συντονίζω αυτούς που είναι ευφυής και ταλαντούχοι επιστήμονες. Γιατί δυστυχώς οι ευφυής επαγγελματίες δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους από μόνοι τους», τονίζει χαμογελώντας με νόημα. Λόγια που δείχνουν τη σημαντικότητα δεξιοτήτων όπως η αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία, στοιχεία που δεν βρίσκονται εύκολα μεταξύ ειδικών και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν στα ύψη την καριέρα κάθε ανθρώπου ο οποίος τα αναπτύσσει αποτελεσματικά.
 
Παρακολουθώντας διαδικτυακά σειρά ομιλιών του επιτυχημένου αυτού επιχειρηματία στο, μπορούμε να βρούμε σειρά πολύτιμων συμβουλών για κάθε νέο ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης και δημιουργίας επαγγελματικού πλάνου για τη ζωή του. Στο παρών άρθρο θα επικεντρωθούμε στο περίγραμμα επαγγελματικής καριέρας το οποίο ο Jack Ma συμβουλεύει τους νέους για να ακολουθήσουν. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο κάθε νέος θα έπρεπε να μελετήσει.
 
Ο Jack Ma, λοιπόν, διαχωρίζει το πλάνο αυτό σε 6 στάδια τα οποία ξεκινάνε από την εκπαιδευτική περίοδο στη ζωή ενός ατόμου και φτάνουν μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Στις βασικές αρχές περιλαμβάνονται η επένδυση στα εκπαιδευτικά χρόνια για τη δημιουργία μιας δυνατής και στέρεης βάσης γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών οι οποίες δομούν και διανθίζουν την προσωπικότητα του ατόμου. «Πριν την ηλικία των 25 χρόνων κάθε λάθος αποτελεί εισόδημα» για αυτό συνεχίζει «οι νέοι μας πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση τους και να αποκτήσουν όσες περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες μπορούν». Κάθε πτώση ακολουθείται από την επάνοδο, και για αυτό θα πρέπει απολαύσουν τη διαδικασία και να εκτιμήσουν αυτή τη σημαντική περίοδο στη ζωή τους, εξηγεί. Άλλωστε όσοι έχουν μελετήσει τη ζωή του Jack Ma, γνωρίζουν μέσα από τις δικές του καταθέσεις ότι ο ίδιος είχε πολλαπλές αποτυχίες τόσο εκπαιδευτικά αλλά και σε αιτήσεις που είχε κάνει για εργοδότηση στα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο. «Μέχρι και σε γνωστή πολυεθνική εταιρία γρήγορου φαγητού έκανα αίτηση μαζί με άλλα 24 άτομα και κατέληξα ο μόνος που απορρίφθηκα» λέει πολύ συχνά γελώντας.
 
Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την επιλογή ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος όπου μπορούμε να μάθουμε βασικές εργασιακές διαδικασίες και να αποκτήσουμε πολύτιμες εμπειρίες. Η σκέψη και ο στόχο μας δεν πρέπει να επικεντρωθούν μονάχα στο ύψος της μισθοδοσίας. Για το λόγο αυτό, η συμβουλή που δίνει στους αποφοίτους μεταλυκειακών σπουδών,  είναι να επιδιώξουν να εργοδοτηθούν σε μια μικρή εταιρία παρά σε μια μεγάλη όπου θα αποτελούν απλά μέρος ενός μεγάλου μηχανισμού. «Σε μια μικρή εταιρία βιώνει κανείς το πάθος και μαθαίνει να ονειρεύεται. Εμπλέκεται ταυτόχρονα σε όλα τα κομμάτια της καθημερινότητας καθώς έχει τη δύναμη να διαχειρίζεται πολλά πράγματα ταυτόχρονα σε αυτή την ηλικία».
 
Σε αυτό το στάδιο των πρώτων επαγγελματικών εμπειριών ενός νέου ανθρώπου σημασία έχουν ο τύπος της επιχείρησης, η προσωπικότητα του εργοδότη, τα καθήκοντα και η καθημερινή επαγγελματική τριβή. Οι εργασιακές αυτές εμπειρίες συμπληρώνουν τις γνώσεις της εκπαίδευσης στο σχολείο ή/και στο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται αναμφίβολα για πολύτιμες εμπειρίες και δεξιότητες που θα μεγιστοποιήσουν την εργαλειοθήκη και το βιογραφικό μας για τη συνέχεια του δρόμου προς την επαγγελματική καταξίωση και επιτυχία.
 
Το χρονικό διάστημα μεταξύ της ηλικίας των 30 μέχρι τα 40 χρόνια αποτελούν στη συνέχεια τα πλέον σημαντικά χρόνια για ένα άτομο για την υλοποίηση του επιχειρηματικού του στόχου αφού διαθέτει πλέον αρκετές εμπειρίες, ενώ από άποψη ενέργειας και κινήτρων βρίσκεται στο δανικό σημείο.
Ακολούθως, μεταξύ της περιόδου των 40 και 50 χρόνων ηλικίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στο επόμενο στάδιο όπου το άτομο θα πρέπει πλέον να κάνει πράξη όσα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί καλά και να ξεχωρίζει από το σύνολο. Να αναδεικνύει δηλαδή τη μοναδικότητα του εισπράττοντας το αποτέλεσμα στην ποιότητα της ζωής του. «Μην ανοίγετε νέα μέτωπα σε χώρους και τομείς άγνωστους σε σας», τονίζει ο Jack Ma καθώς δεν θα έχετε χρόνο, «κάποιοι μπορεί να επιτύχουν αλλά το ποσοστό αποτυχίας είναι πολύ υψηλότερο». Αντίθετα ο Κινέζος επιχειρηματίας τονίζει την ανάγκη να επικεντρωθούμε στα πράγματα όπου έχουμε τη δυνατότητα, τις ικανότητες και την εμπειρία για να πετύχουμε πιο εύκολα καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Σημαντικό για την κοινωνία είναι το προτελευταίο στάδιο της επαγγελματικής καμπύλης, πριν από τα 60 μας χρόνια όπου η προτροπή είναι να εστιάσουμε στο να βοηθήσουμε τη νεότερη γενιά προσφέροντας τη γνώση και τις εμπειρίες μας σε αυτούς και στην κοινωνία ευρύτερα, «Οι νέοι μπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα σε αυτή την περίοδο της ζωής μας»  τονίζει, «βρείτε ποιοι διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και επενδύστε σε αυτούς ενισχύοντας τους προς την επιτυχία».
 
Το τελευταίο στάδιο αφορά στην περίοδο πέραν των 60 χρόνων ηλικίας, όπου η προτροπή είναι η επικέντρωση στην υγεία και στην ευημερία του ατόμου. Άλλωστε για αυτό επενδύουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για να είμαστε σε θέση να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής, κάτι που δυστυχώς, συνεπεία των συνεχών κρίσεων, τίθεται υπό αμφισβήτηση για το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας. Η ουσία όμως, όπως μας δίδαξε και ο Κώστας Καβάφης, βρίσκεται στο ταξίδι και όσα αυτό έχει να μας προσφέρει. Ας το αξιοποιήσουμε σωστά με την ευχή ότι η ανθρωπότητα θα βρει το δρόμο της και τις απαραίτητες λύσεις. Αν όχι για αυτή, έστω για τις επόμενες γενιές. Τους νέους μας.

Κώστας Ιερείδης, Σχολικός Σύμβουλος