Όπως έγινε ήδη γνωστό μέσα από την ανακοίνωση της Υπηρεσίας εξετάσεων του ΥΠΠΑΝ η κατάθεση της αίτησης και του μηχανογραφικού για τις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2021 πραγματοποιείται φέτος ηλεκτρονικά και έτσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προετοιμασία και την επίσημη υποβολή της αίτησης τους. Χρειάζεται προσοχή τόσο στο τεχνικό διαδικαστικό μέρος της διαδικασίας αλλά και στις ίδιες τις πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα και τις σχολές που θέλει κάθε υποψήφιος/α να έχει τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσης στα δημόσια ΑΑΕΙ της Κύπρου και της Ελλάδας. Ενα λάθος μπορεί να οδηγήσει τον/την υποψήφιο/α σε μια σχολή που πιθανόν να μην επιθυμεί και σύντομα να την εγκαταλείψει ή και στην αδυναμία διεκδίκησης θέσης σε κάποιο τμήμα αν δεν εισαχθούν τα σωστά μαθήματα και τα πλαίσια πρόσβασης.
Χαρακτηριστικά, μπορούμε να καταγράψουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό εισαχθέντων στις διάφορες δημόσιες σχολές Κύπρου και Ελλάδας αποχωρεί, γιατί τελικά διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα σπουδών ή ακόμη και το ίδιο το αντικείμενο των σπουδών που επέλεξε δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά τους ενδιαφέροντα ή ικανότητες ενώ ένα άλλο ποσοστό διαπιστώνει τον Ιούλιο κατά την υποβολή του μηχανογραφικού για τις σχολές της Ελλάδας ότι κάποιες σημαντικές επιλογές που θα ήθελε να δηλώσει δεν υπάρχουν ως επιλογές καθώς δεν είχαν δηλωθεί τα απαραίτητα μαθήματα και πλαίσια στην αρχική αίτηση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Αποτελεί προϋπόθεση και απαραίτητη διαδικασία λοιπόν για όλους τους μαθητες η σωστή προεργασία πριν την έναρξη της διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους δελτίου για την κατανόησης όλων των στοιχείων που απαιτούνται και τη σωστή ενδελεχή έρευνα για εξεύρεση των σχολών στις οποίες έχουν πρόσβαση ώστε να αποφευχθούν τα λάθη. Καλό είναι να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο και να διαβάσουν προσεκτικά όλα τα τμήματα του ενός ή και των δύο επιστημονικών πεδίων. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώνουν τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν ή τους προκαλούν την προσοχή.
Ακολούθως είναι απαραίτητο να συλλέξουν πληροφορίες για κάθε τμήμα μέσα από οδηγούς σχολών ώστε να έχουν μια εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους χώρους εργασίας αλλά και τα προβλήματα του κάθε επαγγέλματος. Επίσης μπορούν να επισκεφτούν και τους διαδικτυακούς τόπους των τμημάτων, ώστε να έχουν μια εικόνα για τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν και τα μεταπτυχιακά που μπορούν να εκπονήσουν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Τέλος, πριν την συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ηλεκτρονική αίτηση επιβάλλεται η ολοκληρωμένη διερεύνηση όλων των επιλογών κάθε υποψήφιου/ας και η καταγραφή των επιλεγομένων μαθημάτων και πλαισίων πρόσβασης που θα προσφέρουν τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσης στα Δημόσια ΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας που τον/την ενδιαφέρουν στο βοήθημα υποβολής αίτησης συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2021 της Υπηρεσίας Εξετάσεων το οποίο βρίσκεται στη σελίδα
http://www.moec.gov.cy/ypexams/panexams/ksa_2021.html μαζί με άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τα λάθη
Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε διαδικασία, κάντε μια πολύ σοβαρή συζήτηση με τους γονείς, τους καθηγητές ΣΕΑ του σχολείου σας και όποιo άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης υπάρχει στον περίγυρό σας, που να γνωρίζει τι γίνεται σήμερα στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και το πιο σημαντικό, γιατί μετά την κατάθεση του δελτίου δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για διορθώσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσης της Υπηρεσίας Εξετάσεων του ΥΠΠΑΝ ημερομηνίας 24/3/2021, η περίοδος 29/3/2021 μέχρι και τις 7/4/2021 δίνει την ευκαιρία στους υποψήφιους , να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, να την επεξεργαστούν, να την τροποποιήσουν και να καταλήξουν στις καταλληλότερες για αυτούς τελικές επιλογές. Η οριστική υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει την Παρασκευή, 2 Απριλίου και ώρα 9:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 μ.μ. (σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εξετάσεων με ημερομηνία 6/4/2021
η τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων έχει παραταθεί για την Παρασκευή 9/4/2021 και ώρα 6.00 μ.μ.) Όπως τονίζεται πολύ χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, δεν θα επιτρέπεται καμία αλλαγή ή τροποποίηση στις επιλογές των Πλαισίων Πρόσβασης, των εξεταζόμενων μαθημάτων και των Σχολών/Τμημάτων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στις/στα οποίες/α οι υποψήφιοι επιθυμούν εισαγωγή. Την ευθύνη για τυχόν λάθη, αβλεψίες ή παραλήψεις που αφορούν τα ανωτέρω, φέρει αποκλειστικά ο ίδιος ο υποψήφιος».
Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, για κάθε υποψήφιο/α να επεξεργαστεί τα δεδομένα και τις επιλογές που του/της προσφέρονται στο μηχανογραφικό πριν παρθεί η οριστική απόφαση, γιατί σε έναν μεγάλο βαθμό αυτή η απόφαση θα καθορίσει και την μετέπειτα πορεία και επιτυχία του/της. Άλλωστε στόχος και κλειδί για την επιτυχία αποτελεί η επιλογή/ες που συνάδουν με τα όνειρα, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του κάθε υποψηφίου/ας καθώς η ενασχόληση με αυτά θα αποτελέσει και το κίνητρο για την μεγάλη και συνεχή προσπάθεια που απαιτείται.
Για την έγκαιρη προετοιμασία κατάθεσης του μηχανογραφικού των Παγκύπριων Εξετάσεων 2021, κάθε υποψήφιος/α, θα πρέπει να προβεί σε μια διεξοδική προεργασία και γενικά να έχει κατασταλάξει ως προς τις ακαδημαϊκές επιλογές του/της. Το eschoolcounselor προσφέρει αυτή τη δυνατότητα μέσα από την ενότητα των μαθημάτων πρόσβασης των 6 Κατευθύνσεων Λυκείου. Επιλέγοντας, λοιπόν, την κατεύθυνση σας και τα μαθήματα πρόσβασης που σας ενδιαφέρουν μπορείτε να εντοπίσετε τα πλαίσια πρόσβασης που συσχετίζονται με τις επιλογές αυτές και τα οποία σας δίνουν το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα τμήματα σχπουδών που περιλαμβάνουν. Μέσα από την ιστοσελίδα μπορείτε να επισκεφτείτε τα τμήματα σπουδών και να μελετήσετε τις σημαντικές πληροφορίες που περιλαμβάνουν.
www.eschoolcounselor.com (Ενότητα για μαθητές Λυκείου επιλέγοντας την κατεύθυνση που αντιστοιχεί στην ειδικότητα φοίτησης του υποψηφίου και ακολούθως τα Μαθήματα Πρόσβασης του υποψηφίου – Στην ενότητα FAQ βρείτε πολύ χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις για τις Παγκύπριες Εξετάσεις και το μηχανογραφικό Κύπρου και Ελλάδας).
Περιορισμοί στο Μηχανογραφικό της Ελλάδας
Παρόλο που στον παρόν διάστημα οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση των Παγκύπριων Εξετάσεων, η οποία περιλαμβάνει το Μηχανογραφικό Κύπρου, η συγκεκριμένη αίτηση και οι επιλογές μαθημάτων και πλαισίων πρόσβασης που περιλαμβάνει συσχετίζονται και επηρεάζουν στον απόλυτο βαθμό και το Μηχανογραφικό της Ελλάδας το οποίο θα καλεστούν να συμπληρώσουν το επόμενο καλοκαίρι αφού πλέον θα έχουν παρακαθίσει στις εξετάσεις και θα έχουν εξασφαλίσει τη σχετική βαθμολογία με την οποία θα καταταχθούν ανάμεσα στο πλήθος των υπόλοιπων υποψηφίων και θα διεκδικήσουν θέση στα διάφορα τμήματα σπουδών που τους ενδιαφέρουν. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει προσεκτική μελέτη των επιλογών Ελλάδας που θα γίνουν κατά το καλοκαίρι έτσι που στην παρούσα φάση και την αίτηση να καταγραφούν σωστά και ολοκληρωμένα τα μαθήματα και τα πλαίσια πρόσβασης που συσχετίζονται με τις συγκεκριμένες σχολές σπουδών Ελλάδας που επιθυμεί να επιλέξει κάθε υποψήφιος/α.
Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, από τη φετινή χρονιά, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όλες τις σχολές στο Μηχανογραφικό της Ελλάδας, το οποίο θα καλεστούν να υποβάλουν τον επόμενο Ιούλιο, από ένα μόνο επιστημονικό πεδίο. Για παράδειγμα, υποψήφιος που θα διεκδικήσει θέση σε σχολές της Κύπρου που περιλαμβάνονται στα πλαίσια 9,10, 14, 15, 18, 19 και 22 θα πρέπει να μελετήσει σωστά τα δεδομένα και τις προτεραιότητες του/της όσο αφορά τις σχολές σπουδών στο μηχανογραφικό της Ελλάδας καθώς σχολές των αντίστοχων αντικειμένων περιλαμβάνονται σε πέραν τους ενός (1) Επιστημονικού Πεδίου (1,2,3,4). Με βάση λοιπόν τις προτεραιρότητες που θα θέσει ως το ποιός συνδυασμός τμημάτων τον/την ενδιαφέρουν περισσότερο θα πρέπει να επιλέξει εκείνο το Ε.Π. το οποίο καλύπτει στον καλύτερο δυνατό βαθμό τα ενδιαφέροντα και τους στόχους που έχει θέσει. Θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη ότο ο Βαθμός Κατάταξης που θα εξασφαλίσει για το Μηχανογραφικό Ελλάδας θα αποτελείται από το σύνολο των μαθημάτων που περιλαμβάνονται στα πλαίσια πρόσβασης τα οποία βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.
Η σειρά προτίμησης και το τμήμα εισαγωγής
Πολλοί μαθητές έχουν την εντύπωση ότι, αν έχουν μια σχολή σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό από άλλον υποψήφιο, θα εισαχθούν αυτοί και όχι ο ανταγωνιστής τους. Αυτό που παίζει ρόλο είναι το σύνολο του Βαθμού Πρόσβασης για το συγκεκριμένο πλαίσιο πρόσβασης Κύπρου ή ο Βαθμός Κατάταξης για το Επιστημονικλο Πεδίο επιλογής για τις σχολές της Ελλάδας που ο υποψήφιος διεκδικεί την είσοδο του στη συγκεκριμένη σχολή/ες. Αν για παράδειγμα και οι δυο μαθητές/τριες έχουν την ίδια βαθμολογία, θα εισαχθούν και οι δύο ασχέτως εάν ο ένας υποψήφιος την έχει πρώτη επιλογή και ο άλλος υποψήφιος τρίτη επιλογή (δεδομένου φυσικα ότι ο 2
ος υποψήφιος του παραδείγματος μας δεν έχει ήδη πάρει την θέση που κατέγραψε στην 1
η ή τη 2
η του επιλογή). Ως αποτέλεσμα η βασική αρχή με την οποία κατατάσσονται οι σχολές ενδιαφέροντος κάθε υποψηφίου/ας είναι με βάση τη σειρά του πραγματικού ενδιαφέροντος του υποψηφίου και όχι δεν πρέπει να προσδιορίζεται από την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία του/της, σύμφωνα με τις βαθμολογίες προηγούμενων χρόνων.
Στην τελική οι επιλογές σπουδών πρέπει να γίνονται με τη συνεκτίμηση των ακόλουθων δεδομένων:
α) Ενδιαφέροντα και κλίση στα κύρια μαθήματα και το αντικείμενο σπουδών,
β) δυνατότητες του υποψηφίου για να αντεπεξέλθει στις ιδιαιτερότητες και το βαθμό δυσκολίας ενός πρόγράμματος σπουδών
γ) Ενδιαφέρον και προοπτικές για μεταπτυχιακές σπουδές και την αγορά εργασίας και τα πιθανά επαγγέλματα που συνδέονται με τις επιλεγόμενες σπουδές,
δ) Περιοχή όπου βρίσκεται το επιλεγόμενο τμήμα, σε σχέση με τον τόπο κατοικίας του υποψηφίου καθώς ο χρόνος και τα μέσα μετάβασης στην περιοχή ενός Πανεπιστημίου μπορεί να είναι αντικείμενο δυκολίας για κάποιους υποψήφιους. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, το μέγεθος της πόλης, η ευκολία στην εξασφάλιση κατοικίας κ.α. Συνυπολογίστε, επίσης, στις επιλογές σας τον παράγοντα «κόστος σπουδών», καθώς η φοίτηση σε τμήμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας επιβαρύνει την οικογένεια του υποψηφίου με ένα επιπλέον κόστος κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τα 4-5 χρόνια σπουδών.
Γενικά κάθε υποψήφιος/ α πρέπει να γνωρίζει ότι:
1. Εχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται όσο συχνά θέλει την ιστοσελίδα και να τροποποιεί το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο μέχρι την οριστικοποίησή του.
2. Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού πρέπει να γίνει μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει θεσει η Υπηρεσία Εξετάσεων για την οριστική υποβολή της αίτησης. Η ημερομηνία αυτή είναι η Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 και ώρα 6.00 μ.μ. Μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή αίτηση μηχανογραφικού δελτίου για οποιονδήποτε λόγο.
3. Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση και να εισάχθεί σε τμήμα σπουδών για το οποίο δεν δήλωσε προτίμηση. Αν με το σύνολο του βαθμού πρόσβασης/ κατάταξης του/της εισάγεται σε περισσότερα από ένα τμήματα από αυτά που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτό που έχει δηλώσει πιο ψηλά στον κατάλογο των προτιμήσεων που έχει καταγράψει στην αίτηση του/της.
Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας του eSchoolCounselor ευχόμαστε σε όλους τους υποψήφιους κάθε επιτυχία.