Το Μέλλον της Προστασίας της Υγείας: 12 Γεγονότα και Οράματα Αλλαγής

Είναι γεγονός ότι όλα αλλάζουν. Οι ειδικοί πιστεύουν, όσο αφορά το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, ότι πολλά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια. Η βιομηχανία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής, της τεχνολογίας, των ανθρώπων, και άλλων.

Με την άνοδο της τεχνολογίας και των big data, καθώς και την εστίαση του ανθρώπου στην υγεία και την ευεξία, η βιομηχανία αλλάζει. Για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο σύστημα ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης, αναμένεται ότι η φροντίδα θα γίνει πιο ανθρωποκεντρική και εξατομικευμένη.

Οι κυριότεροι τομείς της αλλαγής

Η υγειονομική περίθαλψη θα αλλάξει μαζικά μέσω της τεχνολογίας. Ο πρόοδος της καινοτομίας για την τεχνολογία είναι ραγδιαία. Αυτό σημαίνει ότι η υγειονομική περίθαλψη θα επωφεληθεί από δραματικές αλλαγές έως το 2040.

Αυτή τη στιγμή, η υγειονομική περίθαλψη επικεντρώνεται σε ιδρυματικούς θεσμούς. Με την τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα, τις διαλειτουργικές συσκευές, τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τύπου gadget και τις υπόλοιπες τεχνολογικές διευκολύνσεις, η υγειονομική περίθαλψη εισέρχεται στη φάση της εξατομικευμένης παροχής. Οι καταναλωτές θα μπορούν να πάρουν την υγειονομική περίθαλψη στα χέρια τους, κυριολεκτικά, και να παρέχουν δεδομένα και πληροφορίες για να αποκομίσουν τα οφέλη των προσαρμόσιμων προγραμμάτων ευεξίας.

Η παράδοση της ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης

Όταν σκέφτεστε γιατρούς και υγειονομική περίθαλψη, τα πρώτα μέρη που έρχονται στο μυαλό είναι πιθανώς υπερπλήρη ιατρεία και νοσοκομεία. Ωστόσο, η παροχή ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης αλλάζει λόγω της τεχνολογίας.

Από τις εικονικές κοινότητες έως τους κόμβους υγείας και τους χειριστές ειδικής φροντίδας, θα υπάρξουν καινοτόμοι τρόποι σύνδεσης εμπειρογνωμόνων υγειονομικής περίθαλψης με εκείνους που χρειάζονται φροντίδα.

Η επιχειρηματολογία για την τεχνολογία

Ενώ η τεχνολογία αναδιαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας προστασίας της υγείας, το πρόσωπο των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης αλλάζει επίσης. Θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που θα εισέλθουν στον τομέα με επαγγελματικό υπόβαθρο, όπως αυτοί που έχουν αποκτήσει το MBA (Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση) τους, για παράδειγμα.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σε ειδικότητες όπως η παιδιατρική και η γυναικολογία είναι γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν πλέον το ένα τρίτο των ασκούμενων ιατρών. Ενώ το πρόσωπο των παρόχων αλλάζει, ο πληθυσμός ζει επίσης περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούν οι επαγγελματίες υγείας έχουν διαφορετικές ανάγκες από πριν. Μαζί με τις κυβερνητικές πολιτικές που θα χρειαστεί να προσφέρουν βοήθεια ως προς τη γήρανση του πληθυσμού, οι τάσεις των ασθενειών θα θέσουν επίσης νέες προκλήσεις.
 Όλες οι φυσικές μεταβολές, όπως οι πληθυσμιακές αλλαγές, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με καινοτόμες λύσεις.
 
12 Οράματα Αλλαγής & Τι Μπορούμε να Περιμένουμε από τη Βιομηχανία Υγείας

Στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας θα βρούμε μερικά σημαντικά οράματα αλλαγών και προσδοκιών γύρω από τις τάσεις της ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης του μέλλοντος.
 
  1. Διαδυκτιακές επισκέψεις
Χάρη στις βιντεοκλήσεις, σημειώθηκε μεγάλη αξιοποίηση διαδικτυακών επισκέψεων γιατρών. Σε κρίσεις όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφτούν άμεσα γιατρό, οι διαδικτυακές επισκέψεις έχουν γίνει η νέα μόδα. Η ευκολία των διαδικτυακών επισκέψεων επεκτείνει επίσης την προσβασιμότητα στους γιατρούς στις αγροτικές περιοχές που στερούνται ιατρικής φροντίδας.
 
  1. Ομαδικές Επισκέψεις
 Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για γιατρούς. Εάν η προσβασιμότητα τους δεν μπορεί να διατηρηθεί, ποιο είναι η επόμενη καλύτερη λύση; Οι ομαδικές επισκέψεις γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Οι ομαδικές επισκέψεις γίνονται όταν οι γιατροί βλέπουν πολλαπλούς ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα ταυτόχρονα. Οι ομαδικές επισκέψεις είναι επίσης πιθανό να συμβούν με ασθενείς που έχουν κοινές χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης. Από την άλλη πλευρά, αυτό θα μπορούσε να φέρει κοντά ανθρώπους σε παρόμοιες καταστάσεις που μπορούν να συναντηθούν και να προσπαθήσουν να διαχειριστούν τις δυσκολίες τους μαζί.
 
  1. Ομαδική Προσέγγιση
Για τη βελτιστοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, οι πάροχοι μπορούν να αξιοποιήσουν μια ομαδική προσέγγιση στη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι γιατροί σε διαφορετικά επίπεδα και ειδικότητες συγκεντρώνονται για να βοηθήσουν στη διαχείριση ενός ασθενή και να καλύψουν όλες τις ανάγκες του από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η προσέγγιση της ομαδικής εργασίας τοποθετεί τον ασθενή στο κέντρο και βασίζεται σε κάθε επαγγελματία να συμβάλει στη γνώση για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας.
 
  1. Τεχνητή Νοημοσύνη
 Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο, και θα επεκτείνει την παρουσία της στην υγειονομική περίθαλψη. Η ιατρική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να παρατηρηθεί στην περίπτωση του deep learning (νευρωνικά δίκτυα - https://palopro.io/technology/%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-deep-learning-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-data-engineer-%ce%b5%ce%be%ce%b7%ce%b3/ ).  Αυτό συμβαίνει όταν τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα για να μάθουν και να ανταποκριθούν σε διαφορετικές καταστάσεις χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Στον ιατρικό τομέα, η διάγνωση σε πραγματικό χρόνο και ακόμη και οι συνταγές έχουν αντιμετωπιστεί από την ΤΝ. Από μια χειρόπιαστη πλευρά, τα ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του τομέα της ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης με υλικά καθήκοντα, όπως την μεταφορά προμηθειών από τα αποθέματα ή την κουζίνα σε ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα.
 
  1.  Εικονική πραγματικότητα
Υπάρχουν πολλές χρήσεις για την εικονική πραγματικότητα στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης. Σκεφτείτε αυτό -  ένα παιδί πονάει σε μια παιδιατρική μονάδα. Μπορούν να του φορέσουν ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας και να το βοηθήσουν να διαφύγει σε μια εικονική όαση που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Για τους φοιτητές ιατρικής σχολής, η εικονική πραγματικότητα είναι ένας τρόπος προσομοίωσης ενός χειρουργικού περιβάλλοντος και πρακτικής προτού ένας μαθητής γίνει γιατρός και εισέλθει σε αίθουσα χειρουργείου.
 
  1.  Ιχνηλάτες υγειονομικής περίθαλψης, ηλεκτρονικές συσκευές και αισθητήρες
 Τα δεδομένα και η τεχνολογία παίζουν τεράστιο ρόλο στην εξατομίκευση της υγειονομικής περίθαλψης. Νέοι ιχνηλάτες υγειονομικής περίθαλψης από το Apple Watch έως διαβητικούς αισθητήρες όπως η Dexcom βοηθούν τους ανθρώπους να αναλάβουν τον έλεγχο της υγείας και της ευεξίας τους. Από τη διαχείριση του βάρους στα επίπεδα άγχους έως το σάκχαρο στο αίμα, οι ασθενείς μπορούν επίσης να μοιραστούν εύκολα δεδομένα υγείας με τους γιατρούς τους για να βοηθήσουν στη διάγνωση και την πρόληψη προβλημάτων.
 
  1. Εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη είναι η προγνωστική ιατρική. Έξυπνα μηχανήματα και συσκευές μπορούν να μοιραστούν δεδομένα ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης με επαγγελματίες για να προβλέψουν προβλήματα πριν ακόμη προκύψουν ή να γίνουν απειλητικά για τη ζωή. Αυτό το προληπτικό μοντέλο ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης είναι εγγενώς εξατομικευμένο επειδή τα δεδομένα των ασθενών αποστέλλονται από το σώμα τους, ουσιαστικά, στις ομάδες ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης για σχέδια και θεραπεία.
 
  1. Αλληλουχία γονιδιώματος
Η ικανότητα των ερευνητών και των ιατρικών επιστημόνων να διεξάγουν αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος ανοίγει την πόρτα στην κατανόηση μεγάλων ασθενειών. Η αλληλουχία γονιδιώματος βοηθά στην ανακάλυψη του πώς το DNA και τα γονίδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Για παράδειγμα, ολόκληρη η αλληλουχία γονιδιώματος έδωσε στους επιστήμονες μια νέα εικόνα για την κληρονομικότητα της σχιζοφρένειας.
 
  1. Ανάπτυξη φαρμάκων
Οι ιατροί βρίσκουν νέους και ταχύτερους τρόπους για την ανάπτυξη φαρμάκων, καθώς η τρέχουσα διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και τις δοκιμές πυριτίου για αυτή την ανάπτυξη.
 
  1. Νανοτεχνολογία
Η νανοτεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και επούλωση πληγών. Οι εταιρείες δημιουργούν νανοτεχνολογία με τη μορφή επιθεμάτων, για παράδειγμα, για την παρακολούθηση των πληγών και ακόμη και για την τόνωση της επούλωσης.
 
  1.  Τρισδιάστατη εκτύπωση
Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει τη δημιουργία ενός αντικείμενου από το τίποτα. Ο ιατρικός κόσμος μπορεί να χρησιμοποιήσει τρισδιάστατους εκτυπωτές για την κατασκευή τεχνητών άκρων, αιμοφόρων αγγείων, ακόμη και βιολογικών ιστών. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις όπου φαρμακευτικές εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τρισδιάστατη εκτύπωση για φαρμακα. Με την πάροδο του χρόνου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χρήσεις για τρισδιάστατη εκτύπωση στην υγειονομική περίθαλψη θα συνεχίσουν να διευρύνονται.
 
  1. Ρομποτική
Τα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν τους ασθενείς να θεραπευτούν από χειρουργικές επέμβασεις. Μπορούν επίσης να γίνουν εξαιρετικοί σύντροφοι σε όσους πάσχουν από κάποια ασθένεια. Οι νεοσύστατες εταιρείες δημιουργούν ακόμη τρόπους με τους οποίους τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ασθένειες να παρακολουθούν τις φαρμακευτικές τους αγωγές.
 
Η τεχνολογία θα βελτιώσει την ευημερία

Είναι σαφές ότι βλέπουμε πώς η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της προστασίας της υγείας. Αλλά πέρα ​​από ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις, η φορητή τεχνολογία και οι έξυπνες συσκευές φέρνουν μια εντελώς νέα εστίαση στον ασθενή. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν φορετή τεχνολογία για να παρακολουθούν τη δική τους ευημερία και να δίνουν προσοχή στα σημεία που διαφορετικά θα αγνοούσαν, όπως πόσα βήματα κάνουν την ημέρα, τον καρδιακό τους ρυθμό, και τα επίπεδα άγχους τους.
Εκτός απο την απλή αντιμετώπιση ασθενειών καθώς εμφανίζονται ή τη θεραπεία ασθενειών, η τεχνολογία δίνει νέα έμφαση στη συνολική υγεία και ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας.
 
Το μέλλον της προστασίας της υγείας και εκείνων που επηρεάζονται

Οι αλλαγές που θα συμβούν στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης θα επηρεάσουν όλους, από ασφαλιστές, επαγγελματίες υγείας, νεοεισερχόμενους στην αγορά, ασθενείς, καταναλωτές και εργοδότες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Apple και η Google, ασχολούνται ακόμη περισσότερο πλέον με την προστασία της υγείας.
Ακολουθεί μια επισκόπηση των επαγγελματιών που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές:
 
  • Ασφαλιστές Δεδομένων και Συλλέκτες Δεδομένων
  • Προγραμματιστές και Επιστήμονες Δεδομένων
  • Διαχειριστές δεδομένων και κατασκευαστές πλατφόρμας
  • Εφευρέτες και κατασκευαστές
  • Εικονικοί πάροχοι ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης
  • Προπονητές ευεξίας
  • Χειριστές Ειδικής Φροντίδας
  • Ασφαλιστικοί πάροχοι
  • Ρυθμιστικές αρχές
  • Επαγγελματίες υγείας
 
Σπουδές Στην Επιστήμη της Υγείας

Η σημασία των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης στο μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Από τις νοσοκόμες έως τους φυσιοθεραπευτές και τους γιατρούς έως τους χειρουργούς, όσοι παρέχουν λύσεις υγειονομικής περίθαλψης σε καθημερινή βάση θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι.
Το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης ξεκινά τώρα
Η τεχνολογία, ο πληθυσμός, οι ανάγκες των ασθενών και πολλά άλλα θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στο μέλλον της υγειονομικής  περίθαλψης. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο μια εξατομικευμένη φροντίδα και προγνωστικές λύσεις όταν πρόκειται για την υγεία των ασθενών. Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι επιχειρήσεις και η επιστήμη θα βοηθήσουν στη δημιουργία αλλαγών στον κλάδο για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας.
 
Πηγή - https://www.uopeople.edu/blog