ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΡΑΝΟΥ*
Οι τελικές εξετάσεις πλησιάζουν σύντομα και μαζί κάποιες ενδιάμεσες που αναβλήθηκαν τις περασμένες εβδομάδες. Οι διαλέξεις των μαθημάτων γίνονται διαδικτυακά, η μελέτη σας ατομικά στο σπίτι αντί στη βιβλιοθήκη ή στην καφετέρια παρέα με την ομάδα των συμφοιτητών σας. Βαθιές αναπνοές, χαμόγελο και θετική σκέψη και ας διαβάσουμε πιο κάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πετύχετε ακαδημαϊκά αλλά και να είστε «κοντά» με την Πανεπιστημιακή σας ομάδα. Να θυμάστε: η απόσταση και η κατάσταση είναι προσωρινή και πως οι ακαδημαϊκοί σας είναι κοντά σας με όσα επαγγελματικά και ανθρώπινα εφόδια έχουν. Πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας και ακόμη πιο πέρα, πίσω από την πλατφόρμα είναι οι άνθρωποι-διοικητικοί και ακαδημαϊκοί- που σας σκέφτονται, σας νοιάζονται, δουλεύουν διπλάσιες ή τριπλάσιες ώρες κάτω από πολύ διαφορετικές και αντίξοες αρκετές φορές συνθήκες για να σας μεταφέρουν την ύλη και την αγάπη τους για το αντικείμενό τους. Μαθαίνουν εάν δεν είχαν μέχρι τώρα την εμπειρία να χρησιμοποιούν τις διάφορες πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, δουλεύουν συνήθως πολύ αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί γιατί η ζωή και στο δικό τους το σπίτι έχει διαφοροποιηθεί. Ετοιμάζουν εκτός από το διαδικτυακό περιβάλλον του μαθήματός σας και το περιβάλλον πίσω από την κάμερά τους για να φαίνεται όσο πιο επαγγελματικό γίνεται. Με απλά λόγια, δεν είστε μόνοι. Πίσω από την οθόνη σας υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός με ανθρώπους πάνω από όλα που αγαπούν αυτό που κάνουν.
Ας δούμε τώρα τους τρόπους που μπορείτε να βελτιώσετε τη μελέτη σας από το σπίτι και διαδικτυακά:
1. Χαρτογράφησε τις «πραγματικές» ώρες μελέτης: Η χαρτογράφηση των πραγματικών ωρών μελέτης αφορά σε μια τεχνική Διαχείρισης του Χρόνου. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος για να κερδίσεις περισσότερες ώρες μελέτης. Φτιάξε ένα οδηγό που θα αναφέρει πόσο χρόνο χρειάζεσαι για όλες τις δραστηριότητές σου (μελέτη, ύπνος, ενασχόληση με το διαδίκτυο, κ.λπ.). Μετά φτιάξε και δεύτερο χάρτη με το πόση ώρα πραγματικά αφιερώνεις στο κάθε ένα. Μετά μπορείς να αυξομειώσεις ώρες και λεπτά ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, λύση ασκήσεων, κίνδυνο αποτυχίας.
2. Διάβασε πριν ή αμέσως μετά το μάθημα. Με αυτό τον τρόπο οι πληροφορίες θα είναι άμεσα έτοιμες για ανάκληση.
3. Διάβασε ένα θέμα κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο χωρίς ένταση ή πίεση χρόνου. Ακολούθως κάνε μια σύντομη αυτοαξιολόγηση του εαυτού σου. Τα πρώτα 30 λεπτά της μελέτης μαθαίνεις καλύτερα ενώ ακολούθως σταδιακά μειώνεται η δυνατότητα για κατανόηση και συγκράτηση των πληροφοριών (Τhe learning curve). Μετά από 4-5 ώρες μελέτης της ίδιας ύλης με τον ίδιο τρόπο, χωρίς διαφοροποίηση στις μεθόδους μελέτης, είναι πιθανό να μην μαθαίνεις κάτι καινούριο. Είναι πιο βοηθητικό να εναλλάσσεις θέματα, τρόπους καταχώρησης πληροφοριών και τρόπους αποθήκευσης στη μνήμη.
4. Διατήρησε ένα οργανόγραμμα για να κρατάς τη σειρά και πορεία των εργασιών και υποχρεώσεών σου. Γράψε σε λίστα όλα τα μαθήματα στα οποία έχεις εγγραφεί, τις ώρες, συναντήσεις, εργασίες, εξεταστικές και ημερομηνίες παράδοσης.
5. Κράτα όλες τις προσωπικές σου σημειώσεις για τα μαθήματα σε ένα μεγάλο σημειωματάριο/τετράδιο/ αρχείο στον υπολογιστή. Δημιούργησε στον υπολογιστή σου ένα γενικό αρχείο με τον τίτλο των σπουδών σου και μέσα σε αυτό δημιούργησε νέους φακέλους. Ονόμασε τους με τον τίτλο του κάθε μαθήματος. Μέσα σε εκείνους τους φακέλους αποθήκευε τις παρουσιάσεις των τηλεδιασκέψεων, με δικό σου τίτλο για να τα ξεχωρίζεις π.χ. PEPSY400 10.4.20 ή PEPSY400 Δέκατη Παρουσίαση. Για ενδιάμεσες εργασίες, μελέτη, άρθρα που στέλνουν/ανεβάζουν οι ακαδημαϊκοί μπορείς να δημιουργήσεις νέους φάκελους με τίτλο π.χ. PEPSY400 Ύλη 1ης εργασίας ή PEPSY400 Ύλη μελέτης ενδιάμεσης ή αναλόγως και του προσωπικού σας στυλ οργάνωσης. Όποτε ανεβαίνει νέο υλικό στην πλατφόρμα, είναι καλό να την κατεβάζεις και να την αποθηκεύεις για να έχεις πάντα πρόσβαση στο υλικό του μαθήματος, ακόμη και αν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα. Η καλή οργάνωση οδηγεί σε μεγάλο ποσοστό στην επιτυχία σου στο μάθημα.
6. Αντί απλά να διαβάζεις την ύλη, χρησιμοποίησε την μέθοδο SQ4R. Μερικά βασικά της βήματα:
• Έρευνα: Επανάληψη κεφαλαίου, φωτογραφιών, πινάκων, περιλήψεων.
• Ερωτήσεις: Μετάτρεψε τους τίτλους και επικεφαλίδες των κεφαλαίων σε ερωτήσεις.
• Ανάγνωση: Κάθε μέρος του κεφαλαίου, κρατώντας τις ερωτήσεις κατά νουν.
• Ανάκληση πληροφοριών: Απάντησε τις ερωτήσεις χωρίς να κοιτάζεις το υλικό.
• Επανάληψη: Έλεγξε εάν τις βρήκες σωστά.
• Στο τέλος του εξάμηνου μπορείς να διαβάσεις αυτές τις επαναλήψεις αντί ολόκληρο το βιβλίο μόνο του.
7. Σημειώσεις την ώρα του μαθήματος
• Μέθοδος Cornell: Χώρισε τη σελίδα σε δύο στήλες. Δεξιά σημείωσε το περιεχόμενο και Αριστερά σημείωσε λέξεις κλειδιά, κεντρικές ιδέες. Επίσης, μπορείς να γράψεις δική σου περίληψη στο τέλος.
• Χαρτογράφηση σκέψης/μυαλού: Μια οπτική προσέγγιση – Βάλε τις σκέψεις σου σε συνδεδεμένους κύκλους. Βάλε την κεντρική ιδέα στον μεσαίο κύκλο και τις επιπρόσθετες ιδέες σε κύκλους που προέρχονται από τον μεσαίο.
8. Διαδικτυακές Ομάδες/Διαδικτυακά Γκρουπ Μελέτης: Για άτομα που προτιμούν να μελετούν με άλλους. Χρειάζεται προσοχή για να μην χάνεται ώρα σε μη σχετικές συζητήσεις. Όλα τα μέλη της ομάδας μπορούν να προετοιμάσουν δείγματα διαγωνισμάτων και ερωτήσεων ενδιάμεσης ή τελικής εξέτασης και να τις ανταλλάξουν μεταξύ τους.
9. Κάρτες μελέτης (index cards): Στην μία μεριά τους γράψε τον τίτλο/εξίσωση/κώδικες/ημερομηνίες για μαθήματα που δίνουν έμφαση στις ημερομηνίες ή άλλο σχετικό με το πρόγραμμα σπουδών σας και στην άλλη μεριά τον ορισμό/επεξήγηση/απάντηση. Μελετήστε και τις δύο μεριές. Μετά ανακατέψτε τις κάρτες σαν κάρτες επιτραπέζιου παιγνιδιού από την ίδια μεριά και διαλέγετε τυχαία μία κάρτα κάθε φορά. Προσπαθήστε να βρείτε την απάντηση! Μετά κάνετε το ίδιο με την αντίθετη μεριά. Αυτό μπορεί να γίνει και διαδικτυακά με συμφοιτητές σας σαν ένας διασκεδαστικός τρόπος μελέτης.
10. Πού να διαβάσεις: Σε χώρο που να σε εμπνέει. Καθάρισε το περιβάλλον σου, αέρισε τον χώρο και διαρρύθμισέ τον ανάλογα με την προσωπικότητά σου. Στον συγκεκριμένο χώρο είναι καλό να μπορείς τόσο να συγκεντρώνεσαι όσο και να χαλαρώσεις. Εάν μπορείς να συγκεντρωθείς με μουσική απόφυγε μουσική με λόγια και προτίμησε ορχηστρική μουσική σε όποιο είδος προτιμάς. Π.χ. BossaNova, CafeMusic (Relaxing Jazz Music - Background Music for Study), Classical Music for Reading, Andre Rieu κ.α.
11. Χρησιμοποίησε θετική σκέψη για να φανταστείς ότι πετυχαίνεις στις εξετάσεις. Καθώς μελετάς, σκέψου τον εαυτό σου να γράφει στην εξέταση και να νοιώθει σιγουριά και ικανοποίηση.
12. Μάθε το υλικό με διαφορετικούς τρόπους, π.χ. προφορικά διαβάζοντας δυνατά την ύλη, γραπτώς για κάποιες σημαντικές σημειώσεις ή ασκήσεις, οπτικά βλέποντας την ύλη, και κιναισθητικά.
13. Κάνε τις πληροφορίες που μαθαίνεις όσο πιο προσωπικές για σένα.
• Πρόσθεσε/κτίσε τις νέες πληροφορίες πάνω σε αυτά που ήδη ξέρεις.
• Βρες ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αυτά που ξέρεις και τις νέες πληροφορίες. Είναι πιο εύκολο να μάθεις κάτι με τη σύνδεσή του με κάτι που ήδη γνωρίζεις παρά να σου είναι εντελώς άγνωστο.
14. Ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι: Ιστοσελίδες Καθηγητών και Τμημάτων με πληροφορίες, συνεργασία με Καθηγητές, Ακαδημαϊκούς Σύμβουλους και Τμήμα, Πανεπιστημιακό Συμβουλευτικό Κέντρο: Μπορείς να διευθετήσεις ατομική διαδικτυακή συνάντηση για οτιδήποτε σε απασχολεί.
15. Μάθε ποια θα είναι η ύλη των εξετάσεων. Θα συμπεριλαμβάνει το βιβλίο, τις σημειώσεις, τα σχόλια του καθηγητή;
16. Μάθε πόση ώρα ακριβώς έχεις για να καλύψεις την εξέταση και προετοιμάσου ανάλογα από πριν. Εάν πρόκειται για εξέταση με κλειστές σημειώσεις ή με ανοικτές σημειώσεις. Μην θεωρήσεις ότι οι εξετάσεις με ανοικτές σημειώσεις είναι εύκολες και ότι δεν χρειάζονται προετοιμασία. Αντιθέτως. Μάζεψε και χώρισε την ύλη σε ενότητες και χρησιμοποίησε μικρούς αυτοκόλλητους σελιδοδείκτες. Γράψε πάνω σε αυτούς τίτλους και ονόματα κεφαλαίων για να σου είναι πιο εύκολο να βρίσκεις τις απαντήσεις την ώρα της εξέτασης και να μην χαθείς μέσα στον όγκο πληροφοριών. Αν δεν έχεις σπίτι σου σελιδοδείκτες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλό χαρτί, κόψε το σε λωρίδες και πρόσθεσε ανάμεσα στις σελίδες της μελέτης σου με τρόπο που να εξέχουν. Εάν δεν έχεις εκτυπωτή στο σπίτι για να εκτυπώσεις τις σημειώσεις σου, τότε οργάνωσε πολύ καλά τα αρχεία σου όπως αναφέρεται πιο πάνω.
17. Ρώτα από πριν τι είδους εξέταση θα είναι (essay /multiple choice). Αξιοποίησε τα mock tests (παραδείγματα διαδικτυακών τεστ) του Πανεπιστημίου σου για να εξοικειωθείς με τη διαδικασία. Αν το Πανεπιστήμιό σου δεν οργάνωσε mock tests, τότε μάθε ποια πλατφόρμα χρησιμοποιεί (πχ Moodle, LMS), βρες ανάλογα στο διαδίκτυο για να εξασκηθείς και δες επεξήγηση στο YouTube.
Καλή Επιτυχία σε όλες και όλους!
*Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick.
Πηγή:
https://paideia-news.com/