Κύπρος-FAQs

Κύπρος-Συχνές ερωτήσεις



1. Αληθεύει ότι το νησί είναι χωρισμένο;
Ναι, δυστυχώς αληθεύει. Οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974, μετά από ένα προεδρικό πραξικόπημα που αποσταθεροποίησε την κυβέρνηση. Η Τουρκία συνέχισε να εκτείνεται και κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος του νησιού, εκτοπίζοντας σχεδόν 250.000 ανθρώπους που παραμένουν πρόσφυγες στην ίδια τους χώρα. Δυστυχώς, αυτή η στρατιωτική κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με μια ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ στρατιωτική ζώνη ασφαλείας (γνωστή ως Πράσινη Γραμμή) που σηματοδοτεί τη διαίρεση. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάζεται στενά και ακούραστα με τους ευρωπαίους και παγκόσμιους συμμάχους της και με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια ειρηνική και ικανοποιητική επίλυση αυτής της αδικίας. Παρά τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, η Δημοκρατία είναι ασφαλής και από τη στιγμή της εισβολής δεν προέκυψε καμία βίαιη σύγκρουση. 
2. Ποιά γλώσσα μιλάνε στην Κύπρο;
Οι δυο επίσημες γλώσσες στην Κύπρο είναι τα Ελληνικά και τα Τούρκικα, ενώ τα Ελληνικά ομιλούνται από την πλειοψηφία των Κυπρίων. Τα Αγγλικά επίσης μιλούνται ευρέως. Άλλες γλώσσες είναι η Ρωσική, η Αρμένικη και η Αραβική λόγω των κοινών εκπατρισμάτων που έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια.
3. Ποιές θρησκείες ασκούνται στην Κύπρο;
Οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι υποστηρικτές του Σουνιτικού Ισλάμ. Διάφορες άλλες θρησκείες εκπροσωπούνται επίσης στο νησί. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να ασκήσουν όποια θρησκεία επιλέγουν και αρκετοί χώροι λατρείας είναι διαθέσιμοι για να φιλοξενήσουν τις περισσότερες πρακτικές.
4. Ποιό είναι το νόμισμα της Κύπρου;
Η Κύπρος χρησιμοποιεί το Ευρώ. 
5. Ποιός είναι ο πληθυσμός του νησιού;
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Κύπρου αριθμεί μόλις κάτω από 840.000. Ωστόσο, πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τον τοποθετούν κοντά στο 1,170,000.
6. Πόσο εύκολη είναι η μετακίνηση στην Κύπρο;
Η Κύπρος έχει πολύ καλή οδική συγκοινωνία που εξυπηρετεί όλες τις πόλεις και τα περισσότερα μικρά χωριά. στο νησί οδηγούν στα αριστερά, υιοθετώντας ένα οδικό σύστημα παρόμοιο με αυτό στο Ηνωμένο Βασιλείο. Η δημόσια συγκοινωνία στις πόλεις γίνεται περισσότερο με λεοφωρείο και ταξί και τα δυο με πολύ λογικές τιμές. Η ευρύτερη δημόσια συγκοινωνία (από πόλη σε πόλη) είναι διαθέσιμη με λεοφωρείο ή ταξί. Τα ιδιωτικά λεωφορεία προσφέρουν υπηρεσίες στα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.
7. Που βρίσκεται η Κύπρος;
Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων: Αφρική, Ασία και Ευρώπη, με βολική και γρήγορη πρόσβαση σε χώρες και στις τρεις ηπείρους.
8. Πως είναι ο καιρός στην Κύπρο;
Η Κύπρος είναι γνωστή για τον σχεδόν ολόχρονα καλό καιρό της και είναι επομένως ένας πολύ δημοφιλής προορισμός διακοπών. Οι χειμώνες διαρκούν από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο και είναι συνήθως ήπιοι στις πόλεις με θερμοκρασίες μεταξύ 10-25 βαθμούς Κελσίου. Χιονίζει ψηλότερα στα βουνά και υπάρχουν εγκαταστάσεις σκι που λειτουργούν τις λίγες εβδομάδες το χρόνο που συμβαίνει αυτό. Γενικά, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από ζεστές (20-30 βαθμούς C) έως πολύ ζεστές (40+ βαθμούς C τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) και το κλίμα είναι κυρίως ξηρό.
9. Πως φτάνω στην Κύπρο;
Η Κύπρος έχει δυο διεθνή αεροδρόμια: της Λάρνακας και της Πάφου. Και τα δύο εξυπηρετούνται αρκετά καλά,  άμεσα από προγραμματισμένες και ναυλωμένες πτήσεις από πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος είναι επίσης προσβάσιμη δια θαλάσσης με τα κύρια λιμάνια της στη Λεμεσό και τη Λάρνακα.
10. Τι κυβερνητικό σύστημα έχει η Κύπρος;
Στην Κύπρο υπάρχει το δημοκρατικό πολίτευμα με προεδρικό σύστημα. Ο αρχηγός του κράτους και η κυβέρνηση εκλέγονται με μια διαδικασία καθολικής ψηφοφορίας για πενταετή θητεία. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση με νομοθετική εξουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο από το εκτελεστικό και το νομοθετικό σώμα.
11. Χρειάζομαι βίζα για να σπουδάσω στην Κύπρο;
Οι υπήκοοι της ΕΕ όχι, παρόλο που θα χρειαστεί να αιτηθούν άδεια παραμονής. Φοιτητές που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ χρειάζονται βίζα, αλλά μπορούν να την λάβουν μόλις ο φοιτητής έχει επιστολή αποδοχής από το ίδρυμα που επιθυμεί να σπουδάσει. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις βίζας.